Хутите заплашиха да разширят атаките срещу кораби до Средиземно море

Йеменските бунтовници хути заплашиха, че ще разширят нападенията си срещу всички кораби, пътуващи към Израел, и ще ги насочат към Средиземно море, предаде АФП.

Подкрепяните от Иран бунтовници, твърдят, че действат в подкрепа на палестинците по време на войната между Израел и Хамас.

Ескалацията ще влезе в сила "незабавно".

Тя включва "насочване към всички кораби, които нарушават забраната (за) израелско корабоплаване и които се насочват към пристанищата на окупирана Палестина от Средиземно море във всеки достъпен район в нашата амплитудна зона", заяви военният говорител Яхия Сари.

Хутите, които контролират големи територии в Йемен, включително голяма част от крайбрежието на Червено море, са извършили десетки атаки с дронове и ракети срещу морския транспорт от ноември насам.

Кампанията им предизвика ответни атаки от страна на САЩ и Великобритания и сформирането на международна военноморска коалиция за защита на жизненоважния търговски път.

Тъй като средиземноморските пристанища на Израел се намират на около 2 000 км от Северен Йемен, не е ясно каква заплаха ще представляват хутите.

Арсеналът на хутите включва балистични ракети с обсег от 1600 до 1900 км и ирански безпилотни самолети Shahed-136, които могат да изминат до 2000 км, твърдят експерти.

По-рано бунтовниците заплашиха да разширят атаките си до Индийския океан и до плавателни съдове, които правят обиколка около Южна Африка, за да избегнат йеменския бряг. Но основният им фокус остава Червено море и Аденския залив. /БГНЕС