Любомир Каримански: Има ли добавена стойност в нашата икономика

През следващите месеци най-голямото предизвикателство пред България ще бъде да увеличи приходите в държавния бюджет, защото както виждате събираемостта на приходите изостава не само при преките и косвените данъци. Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Любомир Каримански.


Той подчерта важността през тази година да получим средства и по Плана за възстановяване и устойчивост, но за това трябва да бъдат приети различни нормативни уредби в Народното събрание. Въпросът тук е дали ще стигне времето.

Според него не просто сме се отдалечили от приемането на еврото на 1 януари 2025 г., а „сме затворили тази врата“. „По всичко личи, че нямаме възможност да изпълним критерия за инфлация. В Конвергентния доклад на ЕК и ЕЦБ има достатъчно много качествени показатели, не само количествени, които трябва да изпълним. Това не сме го направили“, подчерта Каримански.

Той посочи, че един от качествените показатели е как растат доходите на база производителност на труда. „Имаме ли производителност, която нараства и съобразно нарастването на доходите“, заяви финансистът.


Каримански обърна внимание на факта, че една голяма част от доходите беше увеличена по решение на политиците. „Решението за увеличаването на минималната работна заплата не беше обсъждано с разчети, за да видим необходимостта от нейното повишаване“, каза той. А на нейна база са изчисляват и голяма част от заплатите в държавния сектор, припомни финансистът. „Има ясна взаимовръзка, която може да бъде проследена, именно от добавената стойност и производителността на труда. Това трябва да бъде дискутирано и да бъда направен задълбочен анализ, който да ни даде ясно перспективата – има ли добавена стойност в нашата икономика“, подчерта Каримански.

Той коментира и темата за нарастването на дълга и има ли основание да се притесняваме от това. „Някои мои колеги не се притесняват от това. Те казват, че процентът на дълга спрямо БВП е твърде нисък. Това е така, но тук трябва да имаме едно наум, когато говорим за темпа на нарастване на дълга. Темпът на нарастване на дълга в България за последните 4 години е един от най-високите в ЕС. Оттук нататък трябва да си даваме сметка, че ако този темп продължи със същите ръстове, а нямаме достатъчно производителност, докъде можем да стигнем. Да не останем в един момент изненадани“, предупреди Любомир Каримански.

Неговият призив към служебния кабинет е да си свършат работата по организиране на изборите. /БГНЕС