Международният музикален фестивал „Артис“ – послание за духовност, творчество, креативност и вдъхновение

Международният фестивал за класическа музика и изкуства „Артис“ – послание за духовност, творчество, креативност и вдъхновение, бе открит тази вечер в Зала 9 на Националния дворец на културата (НДК), предаде репортер на БГНЕС.

Третото издание на фестивала бе официално открито от Ваня Пешева, артистичен директор на Международния фестивал за класическа музика и изкуства „Артис“, която разказа пред публиката, че той е създаден с много любов и желание.

Артистичният директор подчерта и посветеността на това децата да имат възможността да присъстват на сцена като тази, да изживеят магията на музиката, на изкуството като висше послание, за което всички си мечтаем.

„Най-чистите – това са децата. С огромно удоволствие смятам, че тази вечер ще се насладим на един вълшебен свят, изпълнен със страшно много музика и изкуство. Нека си пожелаем успех. Нека пожелаем вдъхновение на децата, много силна и истинска емоция“, каза още Пешева.

Приветствие отправиха Правда Китанова, директор на Фондация „Артис“ и на Частно училище по изкуства и чужди езици „Артис“, и Пламен Натов, основател на фондацията и създател на училището.

„За нас изкуството е израз на човешката душа“, заяви Натов и добави, че за тях е важно какво искат да споделят децата чрез музиката и изкуството. Той сподели, че вярва, че когато децата се чувстват обичани и се чувстват подкрепяни, те наистина могат да постигнат огромни успехи в света, да послужат за пример в следващите поколения.

С поетичен рецитал бе дадено началото на същинската част на събитието, след което започна и прекрасния клавирен концерт, който надарени деца, възпитаници на Национално музикално училище „Любомир Пипков“, изнесоха пред публиката.

В първата вечер на Международния фестивал за класическа музика и изкуства „Артис“ бяха изпълнени произведения на руския композитор, пианист и диригент Сергей Рахманинов.

След края на концерта гостите ще имат възможността да се насладят и на изложбата с творби на талантливите млади художници от Частно училище по изкуства и чужди езици „Артис“. Тази година се навършват 25 години от създаването на училището, чието мото е „Творим и учим с любов“.

Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства „Артис“, в което продуцентската къща Palms Music е партньор, включва богата програма в няколко дни.

Необходимостта от музиката като висше духовно послание е част от интелектуалното израстване на децата, а присъствието на европейските културни ценности в лицето на елитни музиканти с международен престиж са вдъхновение и стимул за разгръщане на техния творчески потенциал.

На 11 май от 19 ч. в Зала 9 на НДК ще се потопим в магията на камерния концерт на Кристина Базили, Гърция, и Александър Симич, Австрия – брилянтни млади виолончелисти от Виена с впечатляваща за възрастта им международна кариера, в партньорство с Ваня Пешева.

На 25 май от 19 ч. в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) ще се проведе музикално-поетичен спектакъл с участието на талантливите млади поетеси Йоана Милкова и Дарина Атанасова, актьори от Театрална работилница „Аркадия Фюжън Арт“ и възпитаници от Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

На 26 май от 19 ч. в СГХГ ще бъде изпълнен камерен концерт на Алваро Коллао Леон – саксофон, и Евгения Радославова – пиано, блестящи изпълнители, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в най-престижните зали и фестивали в Европа, Азия и Америка. Заедно с това ще се проведе и съпътстващо събитие изложба с картини и видео импресии на художничката Дарина Янева и поетесата Миглена Дикова.

За трети път Международният музикален фестивал „Артис“ се осъществява с подкрепата на Столична община, като събитията на 25 и 26 май се реализират съвместно с издателство „Мусагена“. /БГНЕС