Учени: Орангутаните се лекуват с билки

Европейски и индонезийски естествоизпитатели са открили първите доказателства, че орангутаните лекуват раните си с "мехлем", направен от растения, използвани в традиционната медицина за потискане на възпалението и болката, съобщи пресслужбата на германското дружество "Макс Планк" (MPG).

"Докато наблюдавахме орангутани, забелязахме, че на лицето на мъжка маймуна на име Ракус се появи рана в резултат на бой с друга маймуна. Три дни след това Ракус започна да дъвче листата на лиана от вида Fibraurea tinstoria и да третира раната с нейния сок. Това растение е широко използвано в традиционната медицина в Югоизточна Азия заради своите аналгетични и противовъзпалителни свойства", обяснява изследователката Изабела Лаумер от Института за изследване на поведението на животните (Германия), чиито думи са цитирани от пресслужбата на MPG.

Учените са направили това откритие, докато са наблюдавали живота на орангутаните, живеещи в индонезийския национален парк Гунунг Лесер в северната част на остров Суматра. Това е едно от двете оцелели местообитания на застрашените суматрански орангутани, за чието спасяване еколозите и приматолозите работят активно от десетилетия.

По време на наблюденията на местните маймуни учените откриват, че орангутаните използват лианата от вида Fibraurea tinctoria, която расте в горите на Индия, Индокитай и други райони на Югоизточна Азия, като суровина за производството на аналгетичен и противовъзпалителен "мехлем"./БГНЕС