402 кг хероин заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Х.Х., на 63 г., турски гражданин, за това, че на 17.04.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил с чужда регистрация, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо бруто тегло 402,720 килограма на стойност 16 727 377,92 лв., като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, предаде кореспондентът на БГНЕС.


На 17.04.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, в посока от Република Турция към Република България, на трасе „Входящи товарни автомобили и автобуси", се установил товарен автомобил с чужда регистрация. Водачът му Х.Х., турски гражданин, представил на митническите служители редовни документи за превозваната стока от Иран през Турция и България за Румъния – спални матраци. По метода „анализ на риска“ превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка. При извършената такава във всички пренасяни 156 матрака, между горния дунапрен и металните им пружини, служителите на Агенция „Митници“ открили укрити общо 618 броя прозрачни полиетиленови лентовидни пакети с бежово прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на хероин.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на товарния автомобил Х.Х., на 63 г., е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х.Х.


Днес, 20 април 2024 г., във връзка със задържаното количество хероин, в залата на ГКПП „Капитан Андреево“ се проведе съвместен брифинг на Министерството на финансите, МВР, Агенция „Митници“ и Окръжна прокуратура – Хасково.

„Това е най-голямото количество наркотични вещества, задържано на ГКПП „Капитан Андреево“ през последните пет години. Успехът се дължи на доброто сътрудничество и взаимодействие от една страна на оперативните служби на МВР и на Агенция „Митници“, а от друга - на прокуратурата“, заяви Иван Стоянов, окръжен прокурор на гр. Хасково.


В брифинга участваха Людмила Петкова, вицепремиер и министър на финансите, Калин Стоянов, министър на вътрешните работи, Иван Стоянов, окръжен прокурор на гр. Хасково, Георги Димов, директор на Агенция „Митници“, гр. София, Пламен Павлов, зам.-директор на Агенция "Митници" и представители на други институции. /БГНЕС

Тагове: