Стартира 48-то издание на Световното първенство по снукър в Крусибъл

Днес стартира 48-то издание на Световното първенство по снукър в шефилдския театър Крусибъл. Най-големият турнир в спорта ще завърши на 6 май, а действащ шампион е Лука Бресел от Белгия, който миналата година надви Марк Селби с 18-15 фрейма.


Задачата на Бресел да защити короната си е изключително тежка поради две причини – първо, тъй като той играеше без напрежение на миналогодишното издание и освободената му игра в крайна сметка го доведе до неочакван триумф. Второ, белгиецът през този сезон просто не е в необходимата форма, която да го прави фаворит за още една световна титла – едва един четвъртфинал в ранкинг турнири (Уелш Оупън), независимо че игра на два финала в надпревари, които не са от ранкинг системата – Шанхай Мастърс и Уърлд Мастърс ъф Снукър (загуби от Рони О'Съливан). Бресел започва защитата на трофея с мач срещу поставения под номер 31 в схемата Дейвид Гилбърт.

Безспорно и тази година основен кандидат за титлата е Рони О'Съливан. Сега обаче залогът пред „Ракетата" е още по-голям – при успех в Крусибъл, той ще измести еднолично шотландската легенда Стивън Хендри от върха във вечната ранглиста по брой трофеи – в момента и двамата са седемкратни световни шампиони. Рони е втори в схемата и стартира кампанията си с двубой срещу уелсеца Джаксън Пейдж.

Най-коварен жребий от поставените извади Джъд Тръмп. „Асото", първенец на планетата от 2019, има за съперник на старта коравия иранец Хосеин Вафаеи. Тръмп прави отличен сезон до момента, като вече спечели цели пет ранкинг титли. Четвъртият в схемата Марк Алън открива срещу Роби Уилямс. Четирикратните световни шампион Марк Селби (5) и Джон Хигинс (13) се изправят в първи кръг съответно срещу Джо О'Конър и Джейми Джоунс. Марк Уилямс (6) – трикратен победител в Шефилд, започва с миналогодишния полуфиналист Дзяхуей Съ.

Сред останалите по-интригуващи сблъсъци на старта двукратният финалист Али Картър излиза срещу Стивън Магуайър. Световният вицешампион от 2016 Дзюнхуей Дин играе с Джак Лисовски. Намиращият се в силна форма напоследък Гари Уилсън има любопитен двубой със Стюарт Бингам, а финалистът от 2013 Бари Хоукинс започва с мач срещу Райън Дей.

За първи път от 20 години насам Световното първенство ще бъде без един от най-силните играчи в последните сезони – Нийл Робъртсън. „Гръмотевицата от Мелбърн" направи слаба кампания и закономерно не съумя да мине през квалификациите – той отпадна драматично в последния кръг от Джейми Джоунс с 9-10. Австралиецът поведе с 8-5, но не успя да затвори двубоя в своя полза. 42-годишният Робъртсън дебютира в Крусибъл през 2004 година и от тогава неизменно бе част от надпреварата.

Общият награден фонд на Световното в Крусибъл е 2 395 000 паунда, а победителят ще си тръгне с чек за 500 000 паунда. Подгласникът на шампиона ще заработи 200 000 паунда. 15 000 ще получи играчът с най-висок брейк на турнира. При серия от 147 точки ще има 40 000 за автора на максималния брейк. С 10 000 паунда за 147 се поздрави вече Нопон Саенхам от Тайланд, който реализира серията в третия квалификационен кръг, но впоследствие отстъпи на Пейдж и така се прости с шансовете си за място в основната схема. /БГНЕС