Мачу Пикчу отваря отново с капацитет 40%

Най-популярният туристически обект в Перу - Мачу Пикчу, ще отвори врати в понеделник с капацитет от 40% съобщи правителствен източник, цитиран от АФП.

"Ежедневно 897 души ще могат да посещават обекта при спазване на строги здравни протоколи", каза източник от министерството на културата.

Древната цитадела на инките е била затворена за почти осем месеца през 2020 г. поради пандемията, преди да се отвори отново през ноември, но втората вълна на вируса принуди властите да я затворят отново.

Туризмът е най-силно засегнатата индустрия в Перу.

"Трябва да се активизираме и да гледаме напред", заяви Жан Пол Бенавенте, губернаторът на района на Куско, където се намира Мачу Пикчу, пред радио RPP.

Той каза, че регионът е загубил 1,4 млрд. долара през 2020 г. поради липсата на туристи.

„Има сигурни коридори за туристите, трябва да ги активираме с голяма сила, но постепенно и отговорно“, каза Бенавенте.

Регионът Куско е регистрирал почти 14 400 случая на коронавирус и 493 смъртни случая тази година и правителството съобщи, че нивата на заразяване са все още "много високи".

Град Куско, бившата столица на инките, до голяма степен разчита на туризма, както и градовете в Свещената долина, които са богати на много археологически обекти от епохата на инките.

Перу реши да прекрати блокирането, наложено на няколко региона, поради намаляването на инфекциите и тежката икономическа ситуация.

БВП на Перу е спаднал с 11,1% през 2020 г., но туристическият сектор е загубил над 50% от приходите си, според официалните данни./БГНЕС