ЦИК: 6 партии са с отказ за регистрация за участие в изборите

Сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени и те трябва да са назначени до 1 март. Срокът е изтеглен, за да може членовете на СИК да бъдат ваксинирани с две дози ваксина преди изборния ден.

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цачева на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Общо документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април додадоха 31 партии и 8 коалиции.

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии, 5 от тях са представили документите във вчерашния ден – 17 февруари, когато бе крайния срок за регистрация, и все още е приключила тяхната проверка. 2 коалиции също са в режим на незавършена проверка.

От ЦИК уточниха, че въпреки незавършената до момента проверка, коалициите вероятно ще бъдат регистрирани, за разлика от партии. За тях няма такава сигурност, каза Димитър Димитров.

Партиите, които имат неприключила проверка и за които няма гаранция, че ще бъдат регистрирани, са „Директна демокрация”, „Нация”, „Чест”, „Нова демокрация”, „Свобода”, изброи още Димитров и направи уточнението, че трябва да се изчакат числата от ГРАО. Всяка партия трябва да представи подписка с минимум 2500 подписа.

Съмнения няма, просто партиите и двете коалиции са си подали документите във вчерашния ден и техните подписки все още не са проверени, уточни Таня Цанева и добави:

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии поради това, че не са изпълнени условия от Изборния кодекс, а именно липсват документи, има непълноти, подписките не са представени в електронен вариант. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказа и имат 3-дневен срок да обжалват.

Партиите с отказ са „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход – НДСВ“, партия „Бригада“, движение „Напред България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“.

Жалбите и сигналите към днешна дата са 24 жалби, които чрез ЦИК са внесени във ВАС, основно жалбите са от партия „Атака“. По отношение на жалба, в която се твърдеше, че са ощетени наблюдатели, застъпници, представители на партии да реализират видеонаблюдение, Административен съд –София град се произнесе с решение, с което остави без разглеждане и прекрати производството по тази жалба. Мотивите на съда са, че застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и ИК, не са лишени от възможност от видеозаснемане, тъй като не е налице засягане на техните права, тъй като такива права не съществуват за такава категория лица, добави Цанева.

“Важна и приоритетна задача е да се съгласуват действията по процедурата на сертифициране, одитране на машините, тяхното придобиване, склада и т.н.“, каза Димитър Димитров. Той посочи, че за да имат конкретно и работещо решение днес ще има среща с вицепремиера Марияна Николова, на нея се очаква да присъстват всички страни, които имат отношение. Вчера Министерският съвет прие решение, с което възложи координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите на нея. „На нея вероятно ще бъдат обсъдени всички, да кажем висящи въпроси. В тази среща ще има и малък опознавателен компонент, тъй като не сме работили с г-жа Николова и нейните сътрудници досега“, каза още той. На въпрос на БГНЕС за съхранението на машините, Димитров каза, че към момента доставчикът е отговорен за тези машини. „Те по никаква форма нямат отношение към нас, докато не бъдат установени отношенията. Складирани са в помещение, което ние сме оглеждали с МВР и ДАНС. Има известно разминаване и то е свързано с материалните разходи по съхранението, предполагам, че те ще бъдат решени, отчасти затова е и срещата днес“, каза той. Извън това, говорителят на ЦИК каза, че те ще имат пълни права върху тези машини, когато приключат изборите и когато те станат собственост на държавна институция. "Дали ще бъде МС или ЦИК ми е трудно да кажа, но това ще стане чак след изборите, когато пълната отговорност за тези машини ще премине в ръцете на държавата“, каза той. /БГНЕС