Акад. Денков: Трябва да минимизираме социалната цена на зеления преход

Трябва да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена, която българските граждани трябва да платят за осъществяването на зеления преход. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът определи като много стегната, делова и съдържателна срещата си с комисаря по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс. В разговорите са засегнати някои от най-важните проблеми при зеления преход, качеството на въздуха, начина по който се оценяват местните данъци свързани с отпадъците, накратко засегнахме темата с АМ “Струма”.

Акад. Денков заяви, че процедурите по оценяването на щетите от бедствието по Черноморието са стартирали. Премиерът обясни, че има определени правила и ЕК отпуска средства, ако щетите са над определена сума. „Това е част от задачата, която в момента провеждаме“, разкри той.

На въпрос дали можем да загубим пари по ПВУ във връзка със зеления преход, той посочи: „Ние вече загубихме около 200 млн. лв. в края на 2022 г., защото не бяха подготвени териториални планове“.

Акад. Денков увери, че още от встъпването си в длъжност те са подготвили нови териториални планове, но последващите стъпки са по-трудни. Според него да се проведат преговори с хората именно в тези региони, които ще бъдат засегнати, за да се види как да се минимизират всички рискове свързани със социалната цена на прехода, но и освен това да се оцени как е най-необходимо да се използват средствата, които са налице и са значителни.

„Нашият въпрос днес е как ние да осъществим този плавен преход, при който постепенно да бъдат намалени мощностите и в същото време да бъдат използвани средствата, за да се защитят хората, които ще бъдат засегнати, но и да развием тези региони с новите технологии, които ще ги направят едни най-технологичните и най-модерните региони в нашата част на Европа. Това е възможно и може да стане само ако ние наваксаме това закъснение и използваме възможностите, които се предоставят от европейските механизми”, коментира акад. Денков.

Според него алтернативата при бездействие е да загубим близо милиард и половина лева. „Това ще има пряко отражение върху хората, с които в момента разговаряме. Има всички шансове да успеем да се убедим взаимно, че това е пътят на развитие на регионите, това е изключителна възможност предоставена благодарение на европейските фондове, която има грижа за хората и която ще даде съвсем друг профил на тяхното развитие”, смята той. /БГНЕС