България и още три държави се присъединиха към инициативата на НАТО за складиране на боеприпаси

България, Дания, Германия и Люксембург се присъединиха към Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси (MAWI). MAWI играе ключова роля за осигуряването на възможност за предварително разполагане на подходящи запаси от боеприпаси в подкрепа на многонационалните бойни групи на НАТО на източния фланг на Алианса, съобщи официалният сайт на организацията.


В отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. съюзниците решиха да подсилят четирите съществуващи многонационални бойни групи в източната част на Алианса и да добавят още четири. Съюзниците работят и по предварителното разполагане на повече оръжия и оборудване, за да останат подготвени за всяка потенциална заплаха.

"Укрепването на възпиращата и отбранителната способност на НАТО ще бъде възможно само ако нашите войски бъдат адекватно подкрепяни и снабдявани. Миналата година на всички ни беше брутално напомнено за значението на доставките на боеприпаси за нашите въоръжени сили. Инициативата за многонационално складиране на боеприпаси – MAWI, има за цел именно да гарантира, че нашите войници имат достъп до правилните количества боеприпаси на правилните места", заяви заместник-генералният секретар Мирча Джоана, като приветства четиримата нови участници в инициативата.

С това списъкът на участниците в MAWI достигна 23-ма съюзници, заедно с поканената Швеция, както и Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване. /БГНЕС