До 70% от калифорнийските плажове могат да изчезнат до края на века

Калифорния е известна със златистите си пясъци и безкрайните си вълни, но голяма част от известните брегове на щата може да изчезнат в близко бъдеще. Това сочи ново проучване, според което между 25 и 70% от калифорнийските плажове могат да бъдат отмити до края на века, оставяйки след себе си само скали или крайбрежна инфраструктура, съобщава "Гардиън".


В проучването са използвани сателитни данни, събрани през последните две десетилетия, за да се изследва калифорнийското крайбрежие с дължина 1100 мили. Изследователите от Геоложкия институт на САЩ (USGS) използват тези сателитни изображения в комбинация с модели на покачване на морското равнище, предизвикано от климатичната криза, за да оценят формата и положението на бреговата линия на щата до 2100 г. Размерът на покачването на морското равнище ще зависи от това колко въглероден диоксид се изпомпва в атмосферата сега и в бъдеще.

Документът, който е в процес на рецензиране за публикуване, е продължение на проучване от 2017 г., проведено от същите изследователи, фокусирано върху скоростта на крайбрежната ерозия в Южна Калифорния. Това проучване установи, че подобна част от плажовете в Южна Калифорния - между 31 и 67% - са податливи на изчезване.

"Плажовете са може би най-емблематичната характеристика на Калифорния и потенциалът за загуба на тази идентичност е реален", пише Шон Витоусек, изследователят, ръководил както проучването от 2017 г., така и настоящото. "Загубата на защитната ивица от плажен пясък между нас и бушуващия прибой излага критичната инфраструктура, бизнеса и домовете на щети. Плажовете са природни ресурси и вероятно усилията за тяхното опазване трябва да се увеличат в резултат на човешкото управление."

Калифорнийската крайбрежна комисия вече насърчава градовете да укрепват крайбрежието си, като строят морски стени или депонират големи скали, които могат да помогнат за защитата им от удрящите вълни (въпреки че морските стени могат да предизвикат по-бърза ерозия на пясъка от съседните плажове). Възстановяването на естествените пясъчни дюни също може да помогне за защитата на плажовете. В проучването се посочват няколко области, изложени на особен риск от силна ерозия: Пойнт Арена и залива Хумболт в Северна Калифорния, Писмо Бийч и залива Морро в Централна Калифорния, както и Нюпорт Бийч и Сан Клементе в Южна Калифорния.

Загубата на плажове може да има последващи ефекти върху общностите, които живеят във вътрешността на страната. Това засяга в най-голяма степен исторически маргинализираните групи от населението с по-ниски доходи - жителите на крайбрежието обикновено са по-възрастни и по-богати от средния жител на Калифорния. Без спасители, паркинги и други удобства става все по-трудно за хората, живеещи далеч от крайбрежието, да се възползват от предимствата на останалите плажове.

Новото проучване за първи път използва бреговите линии, получени от сателит, за подобен тип анализ, казва Марк Мерифийлд, крайбрежен океанограф от Института по океанография "Скрипс" в Ла Джола, който не е участвал в изследването.

Плажовете, които направиха Калифорния известна, вече се променят, като проучване на USGS от 2009 г. установи, че около 40% от плажовете вече са подложени на дългосрочна ерозия.

/БГНЕС

Тагове: