Любомир Николов: Полицаят, прострелял грабителя в София, е безупречен

33-годишният полицай, стрелял по 18-годишния грабител в София, е безупречен. Служителят лично е закарал простреляния с патрулния автомобил до болница.


Това съобщи директорът на СДВР Любомир Николов на извънреден брифинг по случая в Съдебната палата, предаде репортер на БГНЕС.

В нощта на 17 срещу 18 септември в Четвърто РУ в столицата две момичета подават сигнал за грабеж на телефон 112. Те били нападнати от трима непознати, видимо около 18-годишни, облечени със суитчъри и маски на лицето.

Николов информира, че незабавно към мястото е насочен полицейски екип. След преследване, включително в автобус от градския транспорт, един от извършителите е заловен, другите двама хукват да бягат.

„В този момент единият от полицаите тръгва след двамата бягащи и на няколко пъти извиква: "Стой, полиция! Ще стрелям!". Лицата не се съобразяват с командата, служителят произвежда два контролни изстрела, същото е потвърдено и от свидетели, след което и изстрел по едното от бягащите лица", каза директорът на СДВР.

Полицаят лично е откарал простреляният до болница "Токуда". След намесата на лекарските екипи се установява, че младежът е починал.

Директорът на СДВР увери медиите, че полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен, със 7-годишен стаж в системата, на 33 години, многократно награждаван, включително от министри.

Задържаните за грабежа са стари познайници на полицията и е установено, че са извършили множество грабежи в района, в който е станала престрелката.

Заместник градският прокурор на София Христо Кръстев също се включи с подробности около случая. Той съобщи, че е извършено освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от ръцете им, както и униформеното им облекло. Проверките за наркотични вещества и алкохол са отрицателни и при двамата полицейски служители.

В рамките на днешния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали служителя да бъде привлечен като обвиняем. Има още свидетели за разпит. Николов попълни, че в района на грабежа са намерени изхвърлени вещите на жертвите. /БГНЕС