Новите скандали в СОС – гледат отново избора за зам.-председатели

След избора на председател на Столичния общински съвет, назряха нови скандали в местната власт. На днешното заседание се очаква да бъде обсъдено повторно предложението за избор на заместник-председатели на СОС, върнато със заповед на областния управител на София Вяра Тодева, предаде репортер на БГНЕС.


Тодева заяви, че не е спазена процедурата по свикване на заседание за избор на заместник-председатели на СОС и за формиране на състав на постоянните комисии. Така бе върнат изборът на зам.-председатели на Столичния общински съвет. Според Тодева, са допуснати съществени процедурни нарушения и тези решения съответно ще трябва да бъдат прегласувани. Според областния управител, общинските съветници са имали време от три месеца да направят процедурата законосъобразна.

Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело, убедена е Тодева. На това общинските съветници от ГЕРБ отговориха с искане на оставката на областния управител.

Георги Георгиев от ГЕРБ заяви, че областният управител действа като политкомисар. Той определи казуса с върнатото решение за разпределението на постоянните комисии от страна на Вяра Тодева като "изцяло политически". Георгиев е категоричен, че правилникът е спазен. Той припомни, че ДБ, ПП и "Спаси София" имат цялата власт в града – кмет, председател на Общинския съвет и 20 от 24-ма районни кметове, с 34% от гласовете. Той заяви, че чрез връщането от областния управител на решението се упражнява натиск, за да може да получат още председателски места в комисиите. "Това е борба за власт", категоричен е той. Според него е налице "политически рекет".

И още на предстоящото заседание на СОС ще се разгледа доклад за определяне на представител на Столичния общински съвет в Общото събрание на Националното сдружение на общините, както и доклад за определяне на представители в Областния съвет за развитие на област София.

Като извънредна точка е включен доклад за участието на районните администрации на Столична община като водещи партньори по проекти за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“, с вносител кметът на София Васил Терзиев. /БГНЕС