"Опенхаймер" оглави номинациите за наградите БАФТА

"Опенхаймер" оглави краткия списък с филми, които се борят за признание на предстоящите британски награди БАФТА, като получи безпрецедентни 13 номинации, включително първата в историята за главния актьор Килиън Мърфи, предаде АФП.


Епичният филм на Кристофър Нолан за създаването на атомната бомба, който е спечелил повече от 1 млрд. долара, вече обра наградите "Златен глобус" и "Изборът на критиците" този месец.

Сега филмът е явен фаворит за "Оскар" през март, около три седмици след връхната точка в годишния британски филмов календар, наградите БАФТА на 18 февруари.

Блокбъстърът получи номинации за БАФТА за най-добър филм, за режисьора и адаптирания сценарий на Нолан, както и за Мърфи (главна мъжка роля), Емили Блънт (поддържаща женска роля) и Робърт Дауни Джуниър (поддържаща мъжка роля).

"Горките", сюрреалистична черна комедия, е плътно зад нея с 11 номинации, включително в категорията за най-добър филм и за ролята на Ема Стоун на "съживен викториански труп с мозък на детенце".

Американската актриса вече грабна наградите "Златен глобус" и "Изборът на критиците" за най-добра женска роля за своето изпълнение.

Тя ще се състезава с Марго Роби ("Барби"), Кери Мълиган ("Маестрото"), Сандра Хюлер ("Анатомия на едно падение"), Фантазия Барино ("Пурпурен цвят") и Вивиан Опара ("Житената ливада").

Сред другите претенденти за най-добър филм, освен "Опенхаймер" и "Бедняци", са френската съдебна драма "Анатомия на падението", комедията от 70-те години на миналия век "The Holdovers" и " Убийци на цветна луна" на Мартин Скорсезе. /БГНЕС