Поредна антиевропейска и антибългарска проява в РСМ

Преди седмица в Градския парк в Битоля в съседна Република Северна Македония беше открит първият „боулдър“ - стена за катерене със стойка, направена с финансовата помощ на България.


Само няколко дни по-късно, в пореден акт на вандализъм, неизвестни извършители покриха със самозалепващо се тиксо българското знаме на информационното табло до съоръжението, както и данни за финансовата помощ от Министерството на външните работи на България и Генералното консулство в Битоля, съобщи „Независен“.

Закрити са текстът, който гласи "Българска помощ за развитие на Министерството на външните работи чрез Генералното консулство на Република България в Република Северна Македония Битоля - 2022-2023 г." и логото на Българската помощ за развитие.

Поради това са останали виден само текстът, който информира за изпълнителя за проекта, както и знамената на Македония и ЕС.

По-възрастните жители на Битоля, които всяка сутрин минават през парка, са изненадани от това, което според тях е "културен вандализъм".

През изминалия уикенд голям брой жители на Битоля присъстваха на откриването на първата стена за катерене, като събитието премина без съществена реакция от страна на посетителите към дарителя за този проект.

Стената е атрактивна и посещавана от малки и големи, за да се катерят по нея. Впечатлението на населението от самото начало бе положително, до днешния вандалски акт.

БГНЕС припомня, че нито една антиевропейска и антибългарска проява не е осъдена до момента както от официалните власти в Скопие в лицето на управляващите, така и от опозицията.

Подобни актове се простират от стрелба с огнестрелно оръжие до побоища и оскверняване на културно исторически паметници, гробове и български културни клубове.

В повече случаи извършителите на престъпленията се превръщат в „герои“ и получават широко медийно отразяване, а недостойните им действия се представят като мъжество в унисон с антибългарската реторика на политическата класа. /БГНЕС