Предлагат на търг бижута, свързани с нацизма, въпреки критиките

Бижута, принадлежащи на австрийска милиардерка, чийто съпруг германец е натрупал богатството си по времето на нацистите, ще бъдат продадени днес на търг, въпреки исканията на еврейски групи да се отмени продажбата.


Аукционната къща "Кристис" планира до края на годината да продаде цялата колекция от 700 бижута, чиято стойност се оценява на повече от 150 млн. долара.

Част от тях са достъпни онлайн от миналата седмица, докато близо 100 експоната ще бъдат продадени лично в Женева в сряда, а други 150 - в петък, съобщи АФП.

Бижутата, включващи произведения на дизайнери от ХХ век като Cartier, Bulgari и Van Cleef & Arpels, са принадлежали на Хайди Хортен, която почина миналата година на 81-годишна възраст и чието състояние, според Форбс, възлиза на 2,9 млрд. долара.

Сред основните атракции днес ще бъде рубинът "Сънрайз", оценен на 15-20 млн. долара, съобщиха от „Кристис“.

Продажбата може да задмине предишните рекорди, поставени от акуционната къща при продажбата на имоти, принадлежали на актрисата Елизабет Тейлър през 2011 г. и на колекцията „Maharajas and Mughal Magnificence“ (Махараджи и моголско великолепие) през 2019 г., като и двете надхвърлиха 100 млн. долара.

В доклад, публикуван през януари 2022 г. от историци по поръчка на фондация "Хортен", се казва, че съпругът на Хайди Хортен - Хелмут Хортен, който умира в Швейцария през 1987 г., е бил член на нацистката партия, преди да бъде изключен.

„Неприлично"

През 1936 г., три години след идването на Адолф Хитлер на власт в Германия, Хортен поема текстилната компания "Алсберг", базирана в западния град Дуисбург, след като еврейските ѝ собственици бягат.


По-късно той поема още няколко магазина, които преди войната са принадлежали на еврейски собственици.

Все по-голям брой еврейски групи поискаха от „Кристис“ да спре продажбата.

"Тази продажба е неприлична", заяви във вторник Йонатан Арфи, председател на Представителния съвет на еврейските институции във Франция (CRIF).

"Не само че средствата, които са позволили закупуването на тези бижута, идват отчасти от ариизацията на еврейска собственост, проведена от Нацистка Германия, но тази продажба е предназначена и за финансиране на фондация, чиято мисия е да запази за потомците името на бивш нацист."

"Ариизация" е нацистки термин за политиката на изземване на собственост от евреи и предаването ѝ на неевреи, както и за изключването на евреите от бизнеса.

Центърът "Симон Визентал" (СВЦ), еврейска организация за защита на човешките права, направи изявление миналата седмица, в което се казва, че "Кристис" "трябва да спре тази продажба, докато не приключи пълното проучване на връзката с придобивките от нацистката епоха".

Междувременно Американският еврейски комитет разкритикува решението на „Кристис“ да предостави приходите от продажбата на организация за изследване и образование за Холокоста.

"Жертви на нацизма"


"Не е достатъчно, че тази продажба ще бъде в полза на благотворителна фондация или че „Кристис“ ще направи неуточнено дарение за образованието за Холокоста", се казва в съобщението.

"Вместо това търгът трябва да бъде спрян, докато не се положат сериозни усилия да се определи каква част от това богатство е на жертви на нацизма", допълва той.

Аукционната къща обаче защити продажбата.

"Фондацията и „Кристис“ знаят, че всички приходи отиват за благотворителни цели, а благотворителните цели са защита и благосъстояние на децата, медицински изследвания и достъп до изкуство", заяви пред АФП нейният международен ръководител на отдела за бижута Рахул Кадакия.

"Отделно от това „Кристис“ прави значително дарение за изследвания и образование за Холокоста", добави Кадакия.

"Вярваме, че в крайна сметка приходите от продажбата ще послужат за добро и това е причината да решим да се заемем с проекта."

В допълнение към 400-те лота на Хортен, които ще бъдат продадени от „Кристис“ през май, още 300 други произведения ще бъдат продадени онлайн през ноември. /БГНЕС