Стоил Мирчев: Чрез картината искам хората да се свържат с мен и да ме усетят

Мен ме вдъхновява животът да рисувам. Не определена тема. Рисувам това, което ми е направило впечатление в живота. Аз гледам да го отразя, да го запечатам на платното и да си остане. Но това е мое преживяване, моя емоция. Чрез картината искам хората да се свържат с мен. Ако може да ме усетят, би било прекрасно.

Това заяви в интервю за БГНЕС художникът Стоил Мирчев, който тази вечер представи изложбата „Артефакти" в Арт галерия „Вежди".

Мирчев сподели, че това са картини, които не е показвал досега на никого. „Те са били картини, рисувани за мен. Аз съм си ги отделял и сега реших да ги представя. Надявам се да харесат на хората", каза той и уточни, че предварително е отишъл в Арт галерия „Вежди", за да види обема на помещението и е подбрал картини в рамките 50х70.

Художникът разказа, че работи върху темата „Артефакти", тъй като се интересува от история. „Искам някои елементи да ги вкарам в картината, да ги представя по друг начин, с други, съвременни средства", обясни той и разкри, че използва маслени бои, но и бои, които сам си прави.

Изложбата включва общо 20 картини. „Аз се съобразявам с пространството в галерията. Галерията е прекрасна, но все пак не мога да сложа много големи неща, защото би трябвало да сложа четири, пет работи тук, затова съм подбрал по-малки като формат", каза още Мирчев.

Художникът се опитва чрез картините си да предаде на хората „едно връщане назад във времето". „Защото за мен античността е много истинска. Нашето време е малко измислено, малко изкуствено, аз не го признавам. Даже бих казал, не го харесвам, затова връщам нещата назад, за да мога да покажа на хората, че навремето хората са творили истински", обясни още той.

Стоил Мирчев и Вежди Рашидов са приятели от 50 години. Заедно завършват Академията. Самият Рашидов кани приятеля си да направи изложба в галерията му и Мирчев веднага приема.

„Стари приятели сме. Познаваме се добре. Познаваме си начина на работа, мисленето", разказа Рашидов.

Скулпторът е категоричен, че „Артефакти" е една хубава изложба. „Както винаги той е много модерен, много специален, много елегантен. Дори в черното сложи един акцент, то светне. Много специален. Смятам, че се получи една много хубава изложба", каза той и посочи, че Мирчев е талантлив, доказан човек.

Рашидов пожела на Мирчев здраве. „Да продължим да се виждаме и да правим изложби", пожела още той./БГНЕС