В Москва спасиха коте гладувало с дни в скъп джип

В центъра на Москва в паркирана кола бе открита котка, заключена там без вода и храна в продължение на четири дни. Тази история привлече вниманието на цялата страна, хората се бяха втурнали да спасяват животното. Всички етапи на операцията бяха подробно описани в каналите на Telegram, в социалните мрежи и медиите, предоставяйки историята с трогателни видеоклипове.

SOS видео

Сигнали за котка, хваната в капан в центъра на Москва, започнаха да се появяват около 12:30 часа местно време. Собственикът на имиджборда „Двач” Нариман Намазов, известен с онлайн псевдонима Абу, написа за инцидента в своя канал в Telegram. Той заяви, че видеото с животното му е изпратено от абонат. Скоро подобни публикации се появиха и в други популярни канали в Telegram. Всички съобщения гласяха, че котката е открита в сребрист Mitsubishi Outlander. Джип с регистрационни табели от Волгоградска област е бил паркиран в района на Охотни ряд, недалеч от Болшой театър. Животното, затворено вътре в продължение на четири дни, няма храна и вода. Котката активно се движеше из салона и драскаше с лапите по прозорците, предизвиквайки съжаление сред околните. Случайни минувачи вече се обадили на спасители с молба да избавят животното, но служителите на Министерството на извънредните ситуации отказали да отворят вратата на колата без съгласието на собственика. Тогава се знаеше, че мъжът е задържан за неадекватно поведение и е в психиатрична клиника.

Публикациите в социалните мрежи и месинджърите, както и съобщенията в медиите предизвикаха широк отзвук. Хората започнаха да се събират на паркинга, някои от тях носиха със себе си клетки с надеждата да вземат котката при себе си. Някои се държаха нервно, други дори плачеха.

Скоро на мястото пристигнал полиция. На въпрос на един от очевидците какво ще се случи, ако счупи стъклото на колата, представителят на реда отговори, че ще го направи сам: „Сами ще го счупим, не се притеснявайте. Ние сами ще съставим протокол за проверка. Колата е подозрителна...“, каза столичен полицай.

Зооактивистка в ареста

Спасителните служби, под наблюдението на полицейски служители, отвориха шофьорската врата на колата, извадиха котето и го сложиха в клетка, предоставен от зооактивистката Наталия Кошанская.

След това, както се съобщава, Кошанская бе откарана с полицейска кола до полицейското управление, където избухва конфликт между нея и служителите на реда. Кошанская искала да изпрати котката във ветеринарна клиника и да започне сама да търси нови собственици, но полицията я помолила да остави котката при тях. В резултат Кошанская беше задържана и остана в отделението за няколко часа.

Спасената котка, която се оказа коте, бе прегледана от ветеринарен лекар. Лекарят заключи, че здравето й не е застрашено, но отбеляза, че е много гладна и уплашена. Животното временно отиде да живее при семейството на служителка на прокуратурата, която имала две други котки у дома. По-късно спасеното коте бе показано да се излежава на кожения диван на прокурора

Собственикът на котето

Telegram каналите идентифицираха собственика на котето. Според канала Shot Telegram колата, в която е била затворена котката, е регистрирана на 61-годишната Людмила Юрина от Волгоградска област. С возилото обаче в Москва пристигнал синът й, 40-годишният Алексей Юрин. За мъжа се знае малко. Твърди се, че живее в района на Москва, работи като директор на магазин за битова химия и се интересува от магия. Котката, според канала на Telegram на Намазов, се появила при него само преди два месеца. Животното пропълзяло под капака на същия Mitsubishi Outlander, Юрин го намерил и решил да го приюти. За последно близките му се обадили на 28 октомври. Те твърдят, че мъжът "бил добре, само че кихал много". Скоро след това той заминал за Москва с домашния си любимец и по пътя получи седем глоби за превишена скорост. При пристигането си в града той започна да се държи странно: извади църковни принадлежности, запали свещи на Червения площад и се нарекъл пророк. След това той бе задържан от полицията и изпратен за преглед в психиатрична клиника. /БГНЕС