1,1 милиарда са пушачите по света

Тютюнопушенето уби почти 8 милиона души през 2019 г., а броят на пушачите нарасна, тъй като навикът беше приет от младите хора по света, сочи ново изледване, съобщи в. „Гардиън”.

Изследване, публикувано в Lancet, посочва, че усилията за ограничаване на вредния навик са били надмогнати от нарастването на населението, като през деветте години от 1990 г. са пропушили 150 милиона души, достигайки рекорд от 1,1 милиарда пушачи.

Авторите на изследването казват, че правителствата трябва да се съсредоточат върху намаляването на приемането на тютюнопушене сред младите хора, тъй като 89% от новите пушачи са били пристрастени към 25-годишна възраст.

Младите хора са особено уязвими към пристрастяване, отчитат специалистите. „

Епидемията от тютюнопушене ще продължи и през идните години, освен ако страните не могат драстично да намалят броя на новите пушачи, започващи да пушат всяка година“, казва водещият автор на изследването Мариса Рейтсма , изследовател в Института за здравни показатели и оценка.

Въпреки че разпространението на тютюнопушенето е намаляло в световен мащаб през последните три десетилетия, то се е увеличило при мъжете в 20 страни и при жените в 12. Само 10 държави съставляват две трети от пушачите в света: Китай, Индия, Индонезия, САЩ Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините. Всеки трети от пушачите на тютюн (341 милиона) живее в Китай.

През 2019 г. тютюнопушенето е свързано с 1,7 милиона смъртни случая от исхемична болест на сърцето, 1,6 милиона смъртни случаи от хронична обструктивна белодробна болест, 1,3 милиона смъртни случая от рак на трахеята, бронхите и белите дробове и близо 1 милион смъртни случаи от инсулт. Предишни проучвания показват, че поне половината от дългогодишните пушачи ще умрат от причини, пряко свързани с тютюнопушенето, и че пушачите имат средна продължителност на живота с 10 години по-ниска от тези, които никога не са пушили.

Според проучването половината от всички страни не са постигнали напредък в спирането на започването с пушене сред 15- до 24-годишните, а средната възраст за започващите да пушат е 19 години, когато на повечето места това е законно.

Рейтсма каза, че доказателствата сочат, че ако младите хора се сблъскат със забавяне в усвояването на навика, те ще бъдат по-малко склонни да станат пушачи.

„Гарантирането, че младите хора остават без пушене до средата на 20-те години, ще доведе до радикално намаляване на нивата на тютюнопушене за следващото поколение“, каза Райтсма./БГНЕС

Лондон / Великобритания