1/3 от най-тежко болните от COVID-19 спасени с дексаметазон

Стероидът дексаметазон е спасил живота при една трета от най-сериозните случаи на COVID-19. Това показват резултатите от изследване, оповестени днес, което представлява "голям пробив" в борбата срещу болестта, съобщава АФП.

Изследователите, ръководени от екип от Оксфордския университет, са приложили широко достъпното лекарство на повече от 2 000 тежко болни пациенти с COVID-19. Сред онези, които са можели да дишат само с помощта на вентилатор, дексаметазонът е намалил смъртните случаи с 35%. При получаващите кислород стероидът е намалил смъртността с една пета, според предварителните резултати. Ежедневните дози дексаметазон биха могли да предотвратят един от осем смъртни случаи при пациенти на вентилатор и да спасят един на всеки 25 пациенти, които се нуждаят от кислород, каза екипът.

Великобритания незабавно започва да третира с дексаметазон пациенти с коронавирус, след като тестовете показаха, че стероидът е спасил живота на една трета от най-тежките случаи, заяви здравният министър Мат Ханкок.

"Ние работим с NHS (Националната здравна служба), така че в стандартното лечение на NHS срещу COVID-19 незабавно ще бъде включен дексаметазон от този следобед", каза Ханкок.

"Дексаметазон е първото лекарство, отчело подобряване на оцеляването при COVID-19. Това е изключително добре дошъл резултат", казва Питър Хорби, професор по инфекциозни заболявания в медицинския отдел на университета.

"Дексаметазонът е евтин, по магазините е, и може да се използва веднага, за да спаси животи по целия свят", каза той. /БГНЕС