1,4 млрд. спешна помощ; без самолети от Полша; и страх от обсада на Киев

Международният валутен фонд (МВФ) отпусна спешна помощ на Украйна в размер на 1,4 милиарда долара.

САЩ се противопостави на плана, който предвиждаше Полша да даде своите самолети на Украйна.

Средно по 135 човека - цивилни граждани, са губили живота си ежедневно за 9-те дни обсада на Мариупол.

БГНЕС представя обобщение на основните събития в конфликта Русия - Украйна за последните часове.

- Страх от обсада на Киев -

Страховете за това, че Киев ще бъде обсаден, нарастват право пропорционално на скоростта, с която към украинската столица се приближава колоната от военна техника и хора на руската армия. Напук на това в центъра на Киев се проведе концерт, и оркестър свири химна на Европа „Ода на радостта“ на централния площад в столицата.

- Атака в детска болница с родилно отделение -

Руски въздушен удар нанесе тежки щети на детска болница с родилно отделение в обсаденото южно пристанище Мариупол. По предварителни данни пострадали са 17 души. Деветдневната руска обсада на стратегическото пристанище Мариупол в Южна Украйна доведе до смъртта на общо 1207 цивилни. Това съобщиха местните власти в града в своя Telegram канал. Това означава, че средно по 135 цивилни граждани са губили живота си в резултат на атаките.

- Спирането на тока в Чернобил "не е критично" -

Изцяло е прекъснато електрозахранването на Чернобилската електроцентрала, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. Органът за ядрено наблюдение на ООН МААЕ предупреждава, че централата, която вече е в руски ръце, вече не предава данни, но казва, че не вижда "критично въздействие върху безопасността".

По-късно стана ясно, че системите за наблюдение на ядрените материали в АЕЦ "Запорожие" са спрели да предават данни към централата на МААЕ.

- 12-часово прекратяване на огъня -

Москва и Киев се споразумяха за 12-часово прекратяване на огъня, за да позволят на цивилните да избягат от пет силно разрушени райони, включително около столицата, като 5000 души успяха да излязат от Суми близо до руската граница.

Други се надяват да избягат от това, което Червения кръст нарича "апокалиптичната" ситуация в Мариупол, който е без вода и ток от девет дни.

- 10 загинали при руска атака -

Най-малко 10 души са убити, след като руски военни "откриха огън" по домове и други сгради в източния украински град Северодонецк, съобщи местен служител.

- "Икономическа война" срещу Русия -

Москва обвинява Вашингтон, че "обявява икономическа война", след като Съединените щати забраняват вноса на руски петрол, като Великобритания заяви, че ще направи същото до края на тази година, а Европейският съюз намалява вноса на газ с две трети. Великобритания призова и цялата Г-7 да забрани вноса на петрол от Русия.

- Ракети Patriot -

Съединените щати разположиха две нови батареи за ракети земя-въздух Patriot в Полша, в съответствие с ангажиментите да защитават своите съюзници от НАТО, каза високопоставен служител на Пентагона.

- Но без бойни самолети, казва САЩ -

Страхувайки се от по-широк конфликт, Пентагонът отхвърля предложението на Полша да достави руските си изтребители МиГ-29 в американска база в Германия, които в крайна сметка да бъдат предадени на Украйна. Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова: „Вижте, ние сме във война! Изпратете ни самолетите“.

- И $14 милиарда помощ -

Американските законодатели гласуват за пакет от помощ от 14 милиарда долара за Украйна, като Канада обещава повече военно оборудване.

- Турция преговори -

Външните министри на Русия и Украйна ще проведат преговори лице в лице в четвъртък в Южна Турция в първия контакт на високо ниво след инвазията.

- ЕС е насочен към повече олигарси -

ЕС добавя още 14 свързани с Кремъл руски олигарси и повече от 146 сенатори към черния си списък със санкции, затяга контрола върху трансферите на криптовалути и се насочва към морския сектор на Русия заради войната в Украйна. Великобритания задържа частен самолет, за който се твърди, че е свързан с руския олигарх Юджийн Швидлер.

- Предстоящо неизпълнение по кредитни вноски на Русия -

Рейтинговата агенция Fitch отново понижи рейтинга на руския държавен дълг, заявявайки, че фалитът е "неизбежен".

- Русия приема наборници -

Руската армия за първи път признава, че военнослужещи участват във военното настъпление на Москва в Украйна, след като Путин увери, че там са само професионални войници.

- 2,15 милиона бягат -

По данни на ООН 143 000 украинци са избягали от Украйна през последните 24 часа, като общият брой на бежанците надхвърля 2,15 милиона. Повече от половината от тях са в Полша.

- Петролът пада, акциите скачат -

Цените на петрола се понижават, докато американските и европейските акции нарастват след дни на пазарни сътресения заради руската инвазия в Украйна. /БГНЕС