10 години от създаването на Музея на оръжия и военни предмети в Мездра

Преди да се появи идеята за музей, се появи идеята да събирам стари оръжия. Още бях невръстно момче, около 4-5 клас. По това време в старата работилница на дядо ми открих стара пушка от руско-турската война. Имам изключително ценни оръжия и униформи. Идеята за създаването и отварянето на музея се появи преди 10 години, когато направиха археологическия комплекс Калето в град Мездра.

Това заяви Евгени Кучков, художник, реставратор и създател на Музея на оръжия и военни предмети в Мездра в интервю за БГНЕС.

Кучков разказа за страстта си да колекционира артефакти и ценни предмети от българската история. "Толкова години събирам всичко свързано с нашата армия, нашите оръжия”, разказва любителят на историята и допълва, че помни, че неговите съученици на младини са ходили по екскурзии, а той е ходел да събира стари пищови, ножове и униформи.

Гордее се със своята колекция и е искал да даде шанс на повече хора да разгледат тази уникална сбирка.

"Вместо колекцията да си я гледам сам, реших да предоставя на мездренската общественост и на хилядите гости на обекта, които идват да я посещават", каза той.

Някои от екзечплярите са изключително редки дори за България.

"Имам много интересни екземпляри, но да се насочим към пушките. Имам уникална пушка наречена Далянка, тя е от 1730 г. С нея са били въоръжени по-заможните български хайдути. Тя е от малкото, които съществуват в България, както и в Европа. Друга интересна пушка е snider enfield и тя е била във филма “Четирите пера”. Той допълни, че има и още една много рядка пушка в своята колекция. „Имам и автентична белгийска пушка от Ботевата чета, както и редица пушки, от които са останали само много малко още в България”.

Кулчев добави, че в колекцията му, която е изложена за посетители, има и много автентични револвери, каски, както и униформи./БГНЕС

Тагове: