10 години след явлението "Gangnam Style": Как Psy разби музикалните табута

Десет години след като "Gangnam Style" се превърна в глобален феномен, южнокорейският рапър Psy живее най-добрия си живот - горд с "най-големия си трофей" и радващ се на всеобща любов.

Качен в YouTube на 15 юли 2012 г., щурият музикален клип на песента се превръща в мегахит, а характерният „танц на коня“ ражда хиляди имитации, подражания и спинофи. Това е първият видеоклип в YouTube, който достига един милиард гледания, и с него Psy постига това, което K-pop изпълнителите преди него не са успели: глобално признание.

В пика на популярността на песента той беше навсякъде - споделяше сцената с Мадона, водеше флашмоб пред Айфеловата кула и свиреше пред тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

Но успехът на "Gangnam Style" беше нож с две остриета - със славата дойде и натискът да направи още един голям хит. Psy описва това като един от най-трудните периоди в живота си.

„Нещата станаха по-тежки и по-трудни, защото постоянно трябваше да имам такава силна песен", каза Psy в интервю за АФП в централата на компанията си в Гангнам - шикозния сеулски квартал, с който се подиграва в песента.

"Имах огромна зависимост от песента... Но знаете ли, това е преди 10 години, така че в момента съм наистина свободен."

"Gangnam Style" промени не само кариерата на Psy, но и музикалната индустрия, като показа как изпълнител, който не се представя на доминиращ език като английския, може да достигне до международна аудитория чрез интернет. Той също така предизвика промяна в начина на съставяне на музикалните класации, като накара Billboard да вземе предвид гледанията и стриймовете в YouTube.

K-pop изпълнителите "са много популярни в YouTube, получават много гледания", казва Psy. "Ако Billboard не се беше променил, нямаше да е толкова лесно", добави 44-годишният музикант.

Новаторската роля на Psy беше призната от някои от най-големите имена в К-попа.

"Той винаги е бил човек, на когото съм бил благодарен", каза Суга, член на изключително популярната група BTS, във видеоклип миналия месец. "С "Gangnam Style" той проправи пътя на К-попа в Съединените щати... Ние успяхме да следваме стъпките му с лекота."

Фронтмен като Фреди Меркюри

Psy, чието истинско име е Парк Джаи-санг, е суперзвезда в Южна Корея много преди "Gangnam Style". Той посочва „Куийн“ като най-ранното си вдъхновение - докато е в гимназията, гледа видеоклип с прочутия концерт на британската група през 1986 г. на "Уембли".

"Помислих си: Искам да бъда фронтмен като него (Фреди Меркюри)", казва Psy пред АФП. "В онзи момент не бях толкова добър в музиката, не бях толкова добър певец... Бях просто забавен танцьор."

Докато учи в университет в Съединените щати в края на 90-те години на ХХ в., той се запознава с това, което мнозина определят като една от златните епохи на хип-хопа, включително с музиката на рапърите Тупак Шакур и The Notorious B.I.G.

"Буквално всеки ден чувах хип-хоп по радиото", казва Psy. "Мислех си: Ако не мога да пея толкова добре, трябва да рапирам. Тогава ще мога да бъда фронтмен."

Дебютирайки през 2001 г., той бързо се прочува с хумористични и експлозивни сценични изпълнения и печели множество награди. Необичайно противоречиви за корейска попзвезда, няколко от по-ранните му песни и музикални клипове получават рейтинг за възрастни, тъй като държавната цензура ги смята за лош език.

"Какъв късметлия съм"

След експлозивния успех на "Gangnam Style" Psy издава три албума. Последният, "Psy 9th", беше издаден през април от P NATION -- звукозаписната компания и агенцията за артисти, която той основа през 2019 г.

Psy настоява, че далеч не е приключил, като разделя времето си между собствената си музика и концерти и работата с изпълнители от P NATION. А "Gangnam Style" остава огромен източник на гордост.

"Това е най-големият и велик трофей в живота ми", казва Psy пред AFP. "Когато правя шоу, тя е най-силното ми оръжие."

Това беше демонстрирано по време на представлението в Корейския университет в Сеул миналата седмица, когато въодушевената тълпа пееше всяка дума по време на изпълнения с много енергия сет, който включваше песни от първия му албум отпреди повече от две десетилетия, както и от последния му албум.

"Днес си казвам: "Уау, пич, ти си много популярен. Те те обичат! Какъв късметлия съм като артист. Днес съм по-щастлив от всякога." /БГНЕС