"Макар че обичайно високите цени се очаква да отстъпят място на увеличеното производство, високите разходи за производствени ресурси, продължаващата глобална пандемия и все по-несигурните климатични условия оставят малко място за оптимизъм относно връщането към по-стабилни пазарни условия дори през 2022 г.", заяви в изявление старши икономистът на ФАО Абдолреза Абасян.
Според него цените във всички категории храни са скочили през миналата година поради силното търсене.
Хранителните мазнини са отбелязали среден ценови скок от 66% през миналата година и са достигнали най-високото си ниво в историята. Цените на зърнените култури са се повишили с 27%, достигайки ниво, невиждано от 2012 г. насам, като цените на царевицата са скочили с 44,1%, а на пшеницата - с 31,3%. През 2021 г. цените на месото са се повишили средно с 12,7%, а на млечните продукти - с 16,9%. /БГНЕС