10 косовски полицаи бяха задържани на сръбската граница

Косово съобщи, че на 17 април в Сърбия са били задържани за разпит 10 косовски полицаи, включително заместник-командир на полицията. Пътнически автобуси, които използват сръбска територия като транзитна зона, са били спрени за часове, съобщи Yahoo news.


"10 косовски полицаи, албанци и сърби, бяха задържани на граничните пунктове. 5 от тях бяха освободени, а 5 все още са задържани", се казва в изявление на косовското министерство на вътрешните работи.

Нямаше незабавна реакция от Белград.

По-рано през деня най-малко 6 автобуса от Косово бяха спрени за часове от сръбската полиция на граничен пункт със съседна Хърватия, преди да им бъде разрешено да продължат пътуването си.

Сръбското вътрешно министерство заяви, че сръбската полиция не е задържала никого и не се е опитала да попречи на влизането и преминаването на косовските граждани. Органите на реда заявиха, че контролът и проверките за сигурност са били засилени, което е довело до по-дългото чакане.

Засилените проверки последваха решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да препоръча на Косово да бъде поканено да стане член на Съвета на Европа (СЕ).

"Ден след като ПАСЕ гласува в подкрепа на членството на Косово в СЕ, Сърбия отмъщава на косовските цивилни граждани", написа косовският премиер Албин Курти в социалната мрежа Х.

Сърбия отхвърли тези обвинения.

Прищина съобщи, че заместник-командирът на косовската полиция е Деян Янкович, косовски сърбин, който все още не е освободен. Всички полицейски служители са заловени в извънработно време.

Пътниците от автобусите, пристигнали на пропускателния пункт на 16 април, заявиха, че документите им са били взети за проверка и им е било казано да изчакат.

"Те (полицията) се бяха съсредоточили върху някои проверки на албанците във връзка с войната от 1999 г.", каза един от пътниците.

Косовските туристически агенции съобщават за подобни забавяния и на сръбската граница с Унгария.

Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че блокът е запознат със ситуацията и че ходът на Сърбия представлява нарушение на споразумението за свободно движение между Белград и Прищина./БГНЕС

Категории:

Тагове: