10 от Англия елиминираха Нигерия за 1/4-финал на женския Мондиал

Женският национален отбор по футбол на Англия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство, което се провежда в Австралия и Нова Зеландия. В Бризбън европейските шампионки пречупиха Нигерия след 0:0 в редовното време и продълженията и 4:2 при дузпите.


Тимът на Сарина Вигман игра допълнителните 30 минути в намален състав след късния директен червен картон на една от изгряващите звезди на отбора – Лорън Джеймс. Офанзивната футболистка стъпи умишлено върху гърба на Мишел Алози. Първоначално на Джеймс, която има три гола и три асистенции до тук на първенството, бе показан жълт картон, но след намеса на ВАР състезателката бе изгонена.

Въпреки численото си преимущество на терена, Нигерия не съумя да вкара в продълженията и така се стигна до рулетката на дузпите. Там Джорджия Стануей пропусна за Вигман и компания, но Бет Ингланд, Рейчъл Дейли, Алекс Грийнууд и Клоуи Кели бяха точни за Англия, докато нигерийките се провалиха още при първите си две изпълнения чрез Дезире Опаранози и Алози.

Така европейските шампионки са в последните осем на турнира, където ще срещнат победителя от двойката Колумбия – Ямайка на 12 август в Сидни. В двата вече ясни сблъсъка от четвъртфиналите Испания играе с Нидерландия, а Япония с елиминиралия действащия двукратен световен първенец Швеция. /БГНЕС