10 от най-значимите събития в света на спорта през 2023 година

2023 година върви към своя край, но въпреки това ще остане паметна за милиони спортни фенове по света. Тя остави своя отпечатък в различни спортове, в които се написа история с редица постижения.

Ето и кои са 10 от най-значимите събития в света на спорта през 2023:

1. Дебютен триумф в ШЛ, требъл, пет трофея – годината на Манчестър Сити

На 10 юни Манчестър Сити надви Интер с минималното 1:0 в спора за трофея от най-престижния европейски клубен турнир – Шампионската лига. Испанският национал Родри се превърна в герой за „гражданите“, които вече бяха вдигнали шампионската титла на страната и триумфирали във ФА Къп след успех над градския съперник Юнайтед. По този начин, възпитаниците на Пеп Гуардиола подпечатаха исторически требъл – първи за английски клуб след Манчестър Юнайтед от сезон 1998/99. Сити не спря с ШЛ, като завоюва още два трофея до края на календарната година, печелейки Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

2. Безапелационен Макс Верстапен във Формула 1

26-годишният нидерландец буквално отвя конкуренцията в рекорден и исторически за себе си сезон в най-престижната автомобилна надпревара. Верстапен завоюва безпроблемно трета поредна световна титла в кариерата си, като спечели впечатляващите 19 от 22 старта – той не ликува единствено в Саудитска Арабия, Азербайджан и Сингапур, а Сингапур бе единственото място, на което Ред Бул не триумфира като конструктор – победата тогава бе за пилота на Ферари Карлос Сайнц. С третата си световна корона Верстапен се присъедини към легенди на спорта като Айртон Сена, Ники Лауда и Джеки Стюарт. Люис Хамилтън и Михаел Шумахер поделят първото място с по седем титли.

3. 24-а титла от Големия шлем за Новак Джокович

Световният номер 1 продължава да пише история, като през 2023 година спечели три от четирите турнира в Големия шлем, губейки единствено на Уимбълдън в петсетов трилър от суперталанта Карлос Алкарас. Ноле, чиято 24-а титла дойде на Ю Ес Оупън, навърши 36 години през 2023, но въпреки това не намали темпото, като приключи годината с рекордна седма титла от Финалите на ATP, изпреварвайки легендата Роджър Федерер. В добавка, Джокера завърши сезона като номер 1 в световната ранглиста за рекорден осми път, а в края на ноември премина и границата от общо 400 седмици на върха на мъжкия тенис.

4. ЛеБрон свали Карийм от трона

На 7 февруари баскетболната суперзвезда на Ел Ей Лейкърс ЛеБрон Джеймс покори нов рекорд в забележителната си кариера – „Кралят“ счупи върховото постижение за най-много точки в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА), което се държеше от легендата Карийм Абдул-Джабар и бе 38 387 точки. Джеймс прехвърли границата с кош в края на третата четвърт на двубоя срещу Оклахома Сити Тъндър. ЛеБрон е четирикратен шампион на НБА с отборите на Кливланд Кавалиърс (2016), Маями Хийт (2012, 2013) и Лейкърс (2020).

5. Наполи покори върха в Серия А за първи път от 33 години насам

Отборът на Наполи, воден от Лучано Спалети, доминира в италианската Серия А и закономерно сложи край на 33-годишната суша без шампионска титла на страната, печелейки с цели 16 точки пред втория Лацио. С Хвича Кварацхелия и Виктор Осимен в нападение, „партенопеите“ не оставиха съмнение в превъзходството си над останалите тимове и ликуваха с първа титла от сезон 1989/90, когато станаха шампиони с покойния Диего Марадона в състава.

6. Първа корона от ГШ за Коко Гоф

Талантът на 19-годишната американка Коко Гоф е неоспорим и ясен на всички от няколко години насам. Тийнейджърката обаче покачи нивото си на игра през настоящата година, а това доведе до редица победи и титли, най-голямата от които дойде на родна земя на Ю Ес Оупън, където тя срази на финала Арина Сабаленка, която само ден по-късно официално окупира върха при дамите. Гоф се справи с напрежението пред домашна публика и реализира рано-рано потенциала, за който всички говореха след мача и с Винъс Уилямс на Уимбълдън през 2020, когато едва 15-годишната тогава американка победи именитата си сънародничка в своя първи двубой на турнирите от Големия шлем в кариерата.

7. Шампионски пръстени за Денвър Нъгетс

Водени от двукратния носител на приза за Най-полезен играч в НБА Никола Йокич, Нъгетс триумфираха заслужено за първи път с шампионската титла в историята си. На финала „буците“ победиха Маями Хийт в пет срещи, след като двата тима си размениха по един успех в откриващите два мача в залата на Денвър, преди Нъгетс да влязат в серия от три поредни победи. Йокич бе избран за МВП на Финалите с по 30.2 точки, 14.0 борби, 7.2 асистенции и 1.4 чадъра средно на мач, при над 58% успеваемост при стрелбата от полето и около 42% от тройката.

8. Световна титла за Испания при жените

Световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия през юли-август счупи няколко рекорда по посещаемост и гледаемост, като в крайна сметка испанките ликуваха с титлата след победа над Англия с 1:0 на финала в Сидни. Успехът им обаче бе помрачен от скандал, в който се забърка вече бившият президент на Футболната федерация на Испания Луис Рубиалес, позволил си да целуне по устата футболистката на новите световни шампионки Джени Ермосо.

9. Микаела Шифрин задмина легендата Ингемар Стенмарк

Микаела Шифрин, една от най-добрите скиорки в историята, счупи рекорд, който дълго време преследваше и мечтаеше да подобри. На 11 март тя триумфира в любимата си дисциплина – слалом, печелейки в Оре, Швеция – родината на легендата Ингемар Стенмарк, който държеше рекорда за най-много победи за Световната купа с 86. Навършилата 28 години два дни по-късно обаче Шифрин си свърши работата след триумф по-рано в гигантския слалом, с който изравни постижението на шведа, а след това и с победа в слалома. Американката продължава да кара на много високо ниво, като кота 100 със сигурност е в полезрението й.

10. Южна Африка ликува с рекордна четвърта световна титла по ръгби

Ръгбистите на Южна Африка за пореден път демонстрираха от какво са калени, след като изковаха с много характер и битка рекордна четвърта световна титла от също толкова участия на финали. „Спрингбокс“ ликуваха в спора за трофея срещу един от големите си съперници през годините – Нова Зеландия, в инфарктен финал, завършил при резултат 12:11. Преди това отборът разплака последователно домакините от Франция и Англия в драматични срещи отново с една точка разлика. /БГНЕС

---------------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС