10 от спортните истории през 2022 година

Всичко започна с депортирането на тенис звездата Новак Джокович от Австралия и приключи с Лионел Меси и вдигането на световната титла с Аржентина в Катар.

Ето и 10 от спортните истории през 2022 година според АФП Спорт:

Депортирането на Джокович

Новак Джокович пътува до Мелбърн през януари с надеждата да грабне 10-а титла от Аустрелиън Оупън. Въпреки това, визата на неваксинирания сърбин бе анулирана и той бе държан в хотел с имигранти, преди в крайна сметка да бъде депортиран на основание „здраве и ред“. На Джокера му бе забранено и да пътува до САЩ, което го възпрепятства от участие на Ю Ес Оупън, но той взе седма титла от Откритото първенство на Великобритания през юли. Ноле получи „зелена светлина“ за участие в Австралия в началото на следващата година, където ще гони 22-а титла от Големия шлем, с което да изравни рекордьора Рафаел Надал.

Новак Джокович бе депортиран в началото на годината от Австралия.

Допинг скандалът с Валиева

Камила Валиева попадна в центъра на допинг скандал на Зимните олимпийски игри в Пекин. Рускинята, която бе едва на 15 години по онова време, се превърна в първата жена с четворен скок на олимпийско състезание, помагайки на Русия да стигне до златните отличия в отборната надпревара по фигурно пързаляне. Впоследствие се появи информация, че тя е тествала положително за триметазидин преди Игрите – вещество, което се използва за лечение на ангина, но което е забранено за спортисти, тъй като може да повиши издръжливостта. Спортният арбитражен съд (КАС) позволи на Валиева да продължи участието си на Олимпиадата, обяснявайки решението си с крехката й възраст, въпреки че не я изчисти от допинга. Валиева падна няколко пъти във финала на индивидуалното и финишира на четвърто място.

Смъртта на Шейн Уорн

Легендарният състезател по крикет от Австралия си отиде от този свят на луксозен курорт в Тайланд през март от сърдечен удар на 52-годишна възраст. Познат с възвръщането на изкуството за извъртане на крака, Уорн направи 708 Тест уикета като част от доминантния тим на австралийците през 90-те години на миналия век и 00-те на този, преди да стане уважаван коментар. „Да гледам към бъдеще без Шейн е немислимо. Но се утешаваме с това, че знаем, че Шейн направи толкова в живота си за 52 години, пет месеца и 19 дни, колкото не биха направили повечето хора за два живота“, каза съкрушеният му баща Кийт.

Руските изгнаници

Руската инвазия на Украйна през февруари превърна страната и техните съюзници от Беларус изгнаници в света на спорта. Русия бе изхвърлен от Световните първенства по футбол и лека атлетика, докато тенисистите от двете нации получиха забрана да участват на Уимбълдън. Въпреки това, родената в Русия Елена Рибакина, играеща за Казахстан, спечели титлата на сингъл при жените на Ол Ингланд Клъб. Напрежението бе налице и на Откритото на САЩ, където украинката Марта Костюк отказа да се ръкостиска с Виктория Азаренка от Беларус.

Хаосът на финала в Шампионска лига

Спорът за трофея на 28 май на „Стад дьо Франс“ в Париж се превърна в хаос, когато хиляди привърженици на Ливърпул не бяха допуснати до стадиона за мача срещу Реал Мадрид. Притежателите на билети сред феновете, които бяха атакувани със сълзотворен газ от полицията и станаха жертви на улични престъпления, първоначално бяха обвинени в опит да влязат на стадиона нелегално. Тези обвинения бяха опровергани, а организаторите и отговарящите за сигурността порицани за слаба организация. Разследване на френския Сенат опроверга твърденията от УЕФА и френското правителство, че запалянковците на Ливърпул без валидни пропуски били основните виновници за проблемите. Разследването обяснило вместо това хаоса със „серия от дисфункции“, включително липса на подготовка от властите и УЕФА, както и с лошо изпълнени мерки за сигурност.

Роджър Федерер се сбогува с тениса на Лейвър Къп.

Спасяването на човешки живот във водата

Когато 25-годишната състезателка по артистично плуване Анита Алварес изпадна в безсъзнание в края на индивидуалното си изпълнение по време на Световното първенство по плувни спортове в Будапеща през юни, нейната треньорка Андреа Фуентес се притече на помощ. Облечена по къси панталони и тениска, Фуентес се гмурна до дъното на басейна и извади Алварес на повърхността. „Мисля, че тя не дишаше поне две минути, защото белите й дробове бяха пълни с вода“, каза Фуентес. Алварес бързо се възстанови от случилото се, но не й беше позволено да продължи с участието си на шампионата на планетата.

Разделението в голфа, предизвикано от LIV

Подкрепени финансово от дълбоките джобове на саудитите, LIV сериите по голф стартираха през юли, разделяйки спорта, след като привлякоха победители в Мейджърите като Дъстин Джонсън, Фил Микелсън, Брукс Кепка и Брайсън ДеШамбо с обещания за мултимилионни наградни фондове за турнири с 54 дупки и без кътове. Новият Тур бе обвинен в опит да пренебрегне злоупотребите на Саудитска Арабия с човешките права, като Американските турове реагираха като спряха от участие всички играчи, които участват в турнири под егидата на LIV.

Сбогуването с Федерер и Серина

Тенисът си каза „сбогом“ с две от най-великите си звезди. Роджър Федерер, който не успя да се справи с травма на коляното, сложи край на 41 години през септември след кариера, в която завоюва 20 титли от Големия шлем – постижение, задминато от големите му съперници на корта Рафаел Надал и Новак Джокович. Маестрото приключи с общо 103 трофея и 130 млн. долара от наградни фондове. Серина отказа да използва думата „пенсиониране“, когато игра във вероятно последния си турнир на Ю Ес Оупън. Сега на 41 години, американката сподели, че „еволюира“ извън тениса. Тя грабна 23 титли от Шлема на сингъл, бе номер 1 в световната ранглиста в продължение на 319 седмици и, според списание Forbes, е заработила 260 млн. долара за тази година.

Скандалът в шахмата

Американският гросмайстор Ханс Ниман бе обвинен от световния шампион от Норвегия Магнус Карлсен в измама. Ниман заведе дело, търсейки 100 млн. долара под формата на обезщетение от Карлсен, неговата компания Play Magnus Group, Дани Ренш от сайта Chess.com – водещата онлайна платформа за шахмат, и американския гросмайстор Хикару Накамура. Карлсен публично обвини Ниман в измама, а Chess.com писа в информация, че 19-годишният американец „вероятно е мамил над 100 пъти“ в онлайн партии.

Лионел Меси спечели бленуваната световна титла с Аржентина в Катар.

Последната мечта на Меси

Лионел Меси изведе Аржентина до триумф на Световното първенство след победа над Франция с дузпи. Редовното време и продълженията завършиха при равенство 3:3, а при изпълненията от бялата точка „албиселесте“ бяха по-точни и спечелиха с 4:2. Виртуозното представяне на „Бълхата“ утвърди статута му на един от най-великите футболисти на всички времена, присъединявайки се към иконите Пеле и покойния Диего Марадона в елитна група. Финалът се превърна в истинска модерна класика, давайки своеобразен край на един от най-противоречивите турнири в историята. /БГНЕС