10-те най-големи опасности, заплашващи света през 2021 г.

2020 г. не напразно беше наречена „годината на ада“. Пандемията - катастрофално събитие, предсказано като възможност, но никога с точност във времето, вкара света в глобална ситуация, влошена от задълбочаване на политическите разделения и това сред обществото.

Международните институции продължават с разделенията, като САЩ се оттеглиха от СЗО точно в разгара на пандемията. Но дори в бездната имаше лъч надежда. Демокрацията доминира на президентските избори в САЩ, въпреки че политическата система там остава поляризирана и нефункционална.

Междувременно учените бяха подпомогнати от грандиозно нововъведение, създадено с невероятна скорост - ваксините срещу Covid-19.

Изкушаващо е да се каже, че през 2021 г. нещата няма накъде да поемат, освен да се подобрят. Но ще има допълнителни непредвидени удари и следователно немалко опасности.

Ето какви са те:

Кризата с Covid-19 може да се задълбочи поради бавния процес на ваксинация

Covid-19 може да продължи да се разпространява бързо в САЩ, Европейския съюз и Русия. Последиците от ваканционните пътувания, семейните събирания и събиранията с приятели, както и умората на хората от ограничителните мерки могат да се разширят до 2021 г.

Доставката на ваксини може да срещне неочаквани производствени и логистични проблеми, забавяйки времето, в което по-голямата част от населението трябва да бъде ваксинирано. Ограниченията за международни пътувания ще останат в сила през по-голямата част от следващата година. В същото време вирусът продължава да се разпространява и мутира, потенциално ограничавайки ефективността на ваксината.

Президентството на Джо Байдън е блокирано от самото начало

Способността на Байдън да управлява ще бъде ограничена, особено ако републиканците държат мнозинство в Сената. Дори в последните си дни начело на страната, Тръмп затруднява възможно най-много своя наследник. Министърът на финансите Стивън Мнучин върна за преразглеждане 455 милиарда долара средства за възстановяване на правителството.

Тръмп заплашва също Китай с допълнителни продажби на оръжие за Тайван, Иран пък с нови санкции и изважда САЩ от Договора "Открито небе" - поредна стъпка към премахване на мерките за контрол на оръжията. Тръмп може да бъде основен трън в очите на Байдън през следващите 4 години, особено ако се стреми да се кандидатира през 2024 г.

Избухване на поредна световна финансова криза

Глобалният дълг поради спешни разходи за Covid-19 се е увеличил с 15 трилиона долара през 2020 г. и се очаква да достигне 365 процента от световния БВП до края на годината. Развиващите се икономики се нуждаят от 7 трилиона долара, за да изплатят дълговете си до края на 2021 година. Това може да предизвика нова глобална финансова криза.

Западните страни изправени пред бавно икономическо възстановяване

Само една голяма икономика - Китай - ще постигне значителен растеж през 2021 г. Ако има неадекватен финансов стимул, икономическата ситуация на Запад може да се влоши. В Европа мерките за строги икономии след 2008 г. изостриха проблема с бавния икономически растеж.

Северна Корея поражда нова криза

Въпреки 3 срещи Тръмп-Ким Чен Ун, Северна Корея може да се похвали с арсенал от 20-30 ядрени оръжия, включително няколко междуконтинентални балистични ракети, които скоро може да достигнат и територията на САЩ.

В миналото Пхенян предпочиташе да "поздравява" новите американски президенти с нова провокация под формата на ракета или нов ядрен тест. Така че очаквайте подобно нещо през първата четвърт от президентството на Байдън. Подобен акт би оказал натиск върху Байдън да направи нещо по въпроса. Това ще увеличи напрежението и вероятно ще доведе до псевдокриза, която може да излезе извън контрол.

Американско-иранската конфронтация ескалира

Предполагаемото израелско убийство на иранския ядрен учен, плюс новите санкции на Тръмп преди напускането му, може допълнително да радикализира Иран, като потисне надеждите на Байдън за подновяване на ядрената сделка.

Ако върховният лидер Аятолах Хаменей спази обета си да отмъсти - срещу Израел, ОАЕ или саудитските петролни съоръжения - преди 20 януари, това може да предизвика силна реакция от страна на администрацията на Тръмп, като например опит за бомбардиране на ядреното съоръжение в Натанз. Това от своя страна може да предизвика ескалиращ цикъл между Вашингтон и Техеран, подкопавайки дипломатическите стремежи на Джо Байдън.

Нов сблъсък между САЩ и Китай за Тайван

Всеки ход на Съединените щати да покажат подкрепа за Тайван - например чрез продажба на оръжие, официални посещения на високо равнище и военни учения - увеличава натиска на Китай върху Тайван. Тайван е екзистенциален въпрос за китайската комунистическа партия. Ако конфронтацията между САЩ и Китай се влоши, Си Цзинпин може да се почувства принуден да премине към съюз на Тайван с континентален Китай.

Светът пред най-тежката хранителна криза от десетилетия

Пандемията наруши световните вериги за доставка на храни. ООН прогнозира, че все повече хора ще умират от недохранване заради Covid-19 и свързаните с него заболявания. Недохранването на децата има последствия за здравето и психиката през целия живот. Йемен, Южен Судан, Нигерия и Буркина Фасо вече са на ръба на глада.

Дори в САЩ повече от 1 на 5 домакинства сега не са сигурни по отношение на продоволствената сигурност.

Край на разширяването на глобалната средна класа

Основното постижение в света през последните 3 десетилетия беше изваждането на милиони хора от крайна бедност и разширяването на глобалната средна класа. На това постижение обаче може да бъде сложен край, ако през следващата година няма силно икономическо възстановяване от кризата с Covid-19. Световната банка прогнозира, че до края на 2021 г. още 150 милиона души ще потънат в крайна бедност.

Неоосманска Турция става още по-агресивна на международната сцена

Все по-авторитарна, ислямска и експанзионистична Турция под ръководството на Реджеп Тайип Ердоган се намесва военно или разполага войски в Сомалия, Катар, Либия, Ирак, Сирия и на Балканите. Анкара се изправя срещу Русия в Сирия, Либия и Азербайджан, докато атакува съюзническите на САЩ кюрди, борещи се с ИДИЛ.

Турция разполага руската система за противовъздушна отбрана С-400, която представлява заплаха за НАТО. Още по-агресивният военен подход на Анкара на много фронтове може да предизвика нови конфликти. /БГНЕС

---------------------------------------------

Анализът е на Атлантическия съвет за "Ора Нюз"