10-тонни скали висят страховито над път към села край Симитли

Опасен е пътят от Полена към селата Сушица, Брестово и Сухострел. В дефилето "Епрец" над тесния път висят огромни скали, някои от тях с тежест над 10 тона, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пътят е тесен, на места заледен, заради подпочвените води има скали с ледени висулки. Пропастта под четвъртокласния път към река Сушичка е отвес с дълбочина от 30 до 100 метра.

Пътят е асфалтиран през 70-те години на миналия век, но все още издържа, макар десетките дупки по него. Разминаването на места е невъзможно, извършва се с изчакване на отбивки по ръба на пропастта към реката.

Макар и четвъртокласен, по пътя преминават жители на гореспоменатите села, за които той е единствена връзка с общинския център Симитли. До самата граница със Северна Македония има ловно стопанство, а в района се извършва интензивен дърводобив, така че преминават и товарни автомобили.

Пътят е трасиран десетина години преди асфалтирането му, за да мине през скалите, те са взривявани. От тогава над него висят страховити скали, разделени на три пасажа. Най-опасен е средният участък с огромна скала, която е като таван над пътя. Вдясно от нея има над 30 метра висока камара от скали, на която върхът се е пропукал.

В третия участък скалите са черни, в горната част също висят над пътя, пропукани са. Над тях скалната стена над пътя е стабилна, но има вода, която в студа е образувала ледени висулки.

За близо 60 години от прокарването на пътя, са падали малки скали с маса до 1 кубичен метър, но ерозията си казва дума. Скатът под и над пътя е почти отвесен, а сега скалите висят като „Демоклев меч“ над главите на преминаващите автомобили.

Стабилни са за сега, но лошото е че предизборно в страната започнаха скалите да падат. А на този път няма и никакви канавки, на две-три места има мантинели, които отдавна са пропаднали и ръждясали.

Над село Полена има нарисувана икона на Исус Христос, която благославя пътуващите по този страшен път. Остава ни само да се осланяме на него. /БГНЕС