100 дни война в Украйна: Москва отчита "определени резултати"; Киев обещава победа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че армията на страната му ще отблъсне руската инвазия във видеоклип, посветен на 100-те дни от тоталната атака на Москва срещу нейната продемократична съседка.

"Победата ще бъде наша", каза Зеленски във видеото, в което участваха министър-председателят Денис Шмигал и президентският съветник Михайло Подоляк, припомняйки импровизираното съобщение, което те поставиха пред правителствените сгради в началото на войната, обещавайки да останат в страната.

Украинският министър-председател заяви, че 100 дни след руската инвазия страната му има демократично бъдеще в Европа, докато Русия е все по-изолирана.

"В продължение на 100 дни Украйна уверено се движи към целта си да живее като свободна демократична държава в европейското семейство", написа Шмигал в социалните мрежи. "Русия очевидно се движи към живот зад Желязната завеса и изолация от развития свят", добави той.

Украйна отбелязва 100 дни от нахлуването на Русия, като сраженията бушуват в източната част на страната, където силите на Москва затягат хватката си в района на Донбас. По-рано Киев обяви, че Москва контролира една пета от украинската територия, включително Крим и части от Донбас, завзети през 2014 г.

"Украйна определено ще спечели. Всички украинци, всеки на своето място всеки ден - но заедно - се приближават към този ден", добави той.

Кремъл от своя страна заяви, че Русия е постигнала определени резултати от военната си кампания в Украйна, 100 дни след като Москва изпрати войски в прозападната си съседка.

"Постигнати са определени резултати", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, посочвайки "освобождаването" на някои райони от това, което той нарече "пронацистки въоръжени сили на Украйна".

Русия заявява, че е изпратила свои сили в Украйна, за да защитят жителите на два отцепнически промосковски региона - Донецката и Луганската народни републики - от военните сили на Киев.

"По отношение на осигуряването на тяхната защита се предприемат мерки и са постигнати определени резултати", заяви Песков. "Много населени места бяха освободени от пронацистките въоръжени сили на Украйна и директно от националистически елементи", каза той.

Русия многократно е определяла властите в Украйна като неонацисти и националисти - етикети, които според Киев се използват като пропаганда за оправдаване на конфликта.

"Предоставена е възможност на хората да започнат да водят мирен живот", каза Песков. "Това ще продължи до момента, в който бъдат постигнати всички цели на военната операция". /БГНЕС, АФП