100 години Тревненска школа

Представителната изложба "100 години Тревненска школа", посветена на 100-годишнината от откриването на училището, се открива днес от 18 ч. в зала 7 на Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Експозицията, която ще може да се разгледа до 6 декември, включва творби, създадени през последните три години от ученици от XII клас в специалностите "Интериорен дизайн", "Художествена дърворезба" и "Иконопис". Повечето от тях са дипломни работи.

Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Трявна съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности - "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и "Иконопис". Открито е през 1920 г. като Държавно столарско училище. Целта е била да се съхранят местните занаятчийски традиции в областта на художествената обработка на дървото. Фактически, това е първата решителна крачка за възобновяване на художествените занаяти и национални традиции, чиито функции и значение след Освобождението затихват. Идеята за създаването на училището е от втората половина на XIX век. Принадлежи на големия възрожденски художник Николай Павлович, който през 1861 г. посещава Трявна по покана на Петко Р. Славейков.

През годините училището става културно средище, което привлича талантливи преподаватели, повечето завършили образованието си в престижни университети и академии извън страната. Сред тях са Иван Христов, Атанас Василев, Цаньо Антонов, Димитър Друмев и други. /БГНЕС