100-годишната сграда на район „Средец“ разказва истории за стара София

В центъра на София е пълно с красиви сгради, което отрежда на града достойно място сред останалите европейски столици. Една от тях обаче блестящо допринася за архитектурния облик на града – това е над 100-годишната сграда на район „Средец“, , предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: 100-годишната сграда на ул. Леге

Проектирана и изграждана на няколко етапа от 1914 г. до 2006 г., първоначално тя е двуетажна жилищна сграда. По-късно е достроявана, за да се впише хармонично в ансамбъла от многоетажни здания с подравнени корнизи, построени като административно-търговски комплекс по улица „Леге“ в самото сърце на града.

Сградата се състои от висок партерен етаж – четири други етажа. Конструктивното укрепване на е извършено и през 2011-2013 г., когато се премахват вътрешните разпределителни тухлени зидове и гредореда. Изгражда се и цялостна стоманобетонова скелетна конструкция, четири нови плочи и нови стълбищни площадки.

Обособени са офиси за нуждите на администрацията, както и е обновена ритуалната зала, където много влюбени двойки слагат началото на съвместния си живот.

При укрепването е запазена фасадната стена, която е боядисана, тъй като сградата е архитектурно-строителен паметник на културата от 1978 г. В архива на район „Средец” се съхраняват и всички актове по гражданско състояние на столичани от 1913 г. до 1947 г., тоест актовете за раждане, за граждански брак и смърт.

На кого обаче е кръстена емблематичната улица, на която се намира сградата?

Леандър Льоге е френски вицеконсул в София, който заедно с Вито Позитано, италианският консул, предотвратяват опожаряването на София през 1877 г. Командващият турските сили Осман Нури паша е имал намерение да го запали, за да може приближаващата Руска армия да намери един изпепелен град. След Освобождението Общинският съвет на София обявява Леандър Льоге за почетен гражданин на града и наименува една от най-големите тогава търговски улици на негово име, побългарявайки името. И до ден днешен тази улица го носи. /БГНЕС