100 събития на Софийския фестивал на науката

100 събития на четири сцени, три работилници и две зони с щандове на Софийския фестивал на науката, който се провежда за дванадесета година, предаде репортер на БГНЕС.

„Имаме страшно много събития и всеки, който дойде според мен ще си хареса нещо, което да посети във всеки един момент“, каза за БГНЕС Ивайло Славов, председател на Управителния съвет на Фондация „Красива наука“, която от тази година поема организацията на Софийския фестивал на науката.

Според него науката е важна, защото в живота на човек му се налага много често да прави избори, базирани на наука. По думите му човек винаги е изправен пред някакви избори и за да вземе информирано решение той трябва да има поне някаква минимална научна грамотност. „Науката по принцип е важна, защото според нас тя дава по-верния поглед към света и няма да сбъркаме ако винаги разчитаме на науката и ѝ се доверяваме“, заяви Славов.

Иван Стефанов от Университета за деца сподели, че се занимава с обучение на деца извън училище. „Предлагаме курсове и работилници по различни науки, основно роботика, химия, физика, понякога и математика“, каза той и допълни, че се набляга на това децата да учат нови неща по интересен начин. „Това, което сме донесли да покажеш, са част от разработки на наши завършили вече ученици“, уточни Стефанов.

Доц. Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей в БАН, който е и участник в 28-та Българска антарктическа експедиция също участва в Софийския фестивал на науката и представя различни образци, донесени от Антарктида. Самият той сподели, че се занимава с изследване на рибите. На щанда му има различни риби в епруветки, които се срещат единствено и само в Антарктида, като 7 вида от тях се срещат и в района на Българската полярна база. Именно там може да бъде видян и експонат на т.нар. ледена риба, който по думите на учения е уникално създание, защото е единственото, което има бяла кръв, тъй като в кръвта му няма еритроцити и хемоглобин. Образците от скали в района на Българската полярна база също могат да бъдат видени на щанда. Уникалното при тях е, че съдържат златна жилка.

Доц. Мариета Иванова-Гиргинова от Института за литература представя на изложението българо-украинския проект „България и Украйна. Култура на преломите. XIX – XXI век“ към Фонд „Научни изследвания“, който дава възможност да се проследят научните и културни контакти между двете страни в доста дълъг исторически период. „Нашите продукти са налице и отразяват комуникацията между двете култури в периода на авангарда“, отбеляза тя и допълни, че проектът е замислен много преди войната. /БГНЕС