11 арестувани и няколко ранени в марша срещу икономиите в Буенос Айрес

Аржентинската полиция арестува 11 души по време на протест в Буенос Айрес срещу мерките за икономии, при който няколко бяха ранени при сблъсъци. Стотици демонстранти, ядосани от съкращенията на социалните разходи, хвърляха камъни по полицията, която отговори с водни оръдия, лютив спрей и гумени куршуми.


"Арестувахме 11 души. Имаме осем полицаи и двама ранени журналисти", каза ръководителят на правителството на Буенос Айрес Хорхе Макри пред репортери. Репортери на АФП станаха свидетели на поне един ранен цивилен, след като падна по лице на земята, докато беше атакуван от полицията. „Протестирахме срещу... недостига на храна в обществените кухни и това, което получихме, бяха пръчки и куршуми“, каза пред АФП 46-годишният Мартин Веласкес, който работи в хранителна банка.

Правителствената помощ за обществените кухни беше спряна през декември, след като самопровъзгласилият се за анархо-капиталист президент Хавиер Милей встъпи в длъжност. Неговото правителство също намали транспортните и енергийните субсидии. Работниците са загубили една пета от покупателната си способност на фона на годишна инфлация, надхвърляща 270 процента. Днес почти шест от 10 аржентинци живеят в бедност, според данни от Обсерваторията на социалния дълг към Папския католически университет - значителен скок от 49 процента, измерени, когато Милей встъпи в длъжност. Международният валутен фонд, който изисква правителството на Милей да балансира счетоводните книги след години на преразход, сам настоя за мерки за защита на бедните срещу мерките за икономии.

Една от първите стъпки на новото правителство беше да затегне законите за протестите, забранявайки на демонстрантите да пречат на движението, както се опитаха да направят в сряда, докато полицията не се намеси. Четири месеца от правителството на Милей уличните демонстрации са почти ежедневие в столицата. Протестиращите са също така ядосани от новата вълна от уволнения, обявена от правителството миналата седмица, която ще доведе до загуба на работа на 15 000 държавни служители. Популярната подкрепа за Милей се движи между 43 и 57 процента, малко по-ниска от тази, когато беше избран. /БГНЕС, АФП