11 хиляди нови читатели спечели Столичната библиотека от януари насам

За 9-те дни на "Зелените библиотеки" вече имаме над 900 нови читатели и са издадени също толкова безплатни читателски карти. Утре сме на Витоша и съм убедена, че новите читатели ще станат над 1000 за цялата кампания. Над 68 000 са общо читателите на библиотеката ни. Това каза пред БГНЕС директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова, която направи равносметка на изминалото издание на „Зелените библиотеки“, което днес се проведе в столичния Западен парк.

„Най-важното за нас е, че ние показваме книгите, авторите, заедно с посетителите се срещнахме с едни най-добрите автори, писатели, поети, артисти, музиканти. Тази година имаме и клоуни, имаме атракционни изпълнения на артисти“, изброи тя и добави, че също така в рамките на инициативата им са били включени и образователни игри.

Цинзова посочи още, че в рамките на четиричасовият им престой в парка са подарили около 1000 книги и отчете, че всеки път „Зелените библиотеки“ в парковете на града са били посещаване от над 1000 деца и техните семейства. Според нея това е и най-важната цел на кампанията им – да възпитат любов и да предизвикат интерес към четенето.

„Ние сме изключително удовлетворени от това, че много деца за първи път си избраха книги, взеха си читателски карти. Заедно с децата читатели стават и техните родители, което за нас е изключително важно, защото един от приоритетите на библиотеката е семейното четене“, заяви Цинзова.

От думите й стана ясно, че за седемте месеца на годината имат 11 000 нови читатели, а заетите за взетите книги за четене у дома са около 260 000.

Директорът на културното средище поясни, че развиват и своите електронни и дигитални услуги, но е категорична, че нищо не може да замени срещата и контактът с хартиената книга.

В отговор на въпрос на БГНЕС Цинзова увери, че Столичната библиотека разполага с най-новите заглавия.

„През последните години Столичната библиотека получава по депозит и купува най-новите заглавия. Всичко, каквото има в книжарниците, може да намерите и в библиотеката“, каза тя и добави, че в началото на всеки месец заделят средства и купуват нови заглавия.

Тя призна, че единственият проблем пред тях е, че купуват по-малко екземпляри от дадена книга, отколкото биха искали, и коментира, че те бързо се разпадат, но това няма как да не е така, тъй като едно заглавие се взима от 20-30 различни читатели.

След края на „Зелените библиотеки“ срещите на хората с книгите на открито, ще продължат и през септември, но в по-малки паркове, градини и отдалечени от центъра райони и квартали.

„Имаме заявки от администрации за участие в тържества и събития, както и училища. През септември ще бъдем в „Павлово“, ще бъдем в училищата и селата на Нови Искър“, обяви Цинзова и добави, че на 23-ти октомври Столичната библиотека ще отбележи своята 98-ма годишнина./БГНЕС