11 писма на Наполеон Бонапарт се продават на търг за 2,1 млн. долара

11 писма, изпратени от Наполеон Бонапарт, включително депеши от Кремъл, са обявени за продажба след грандиозния търг на шапката на великия френски император за 2,1 млн. долара, предаде АФП.


Сред тях е едно от тях, датирано от 18 септември 1812 г., в което той пристига в Москва в разгара на руската си кампания и съобщава, че градът е в пламъци на фона на политиката на изгорена земя, възприета от руската страна.

"Днес обиколих главните квартали. Беше впечатляващ град; казвам "беше", защото днес повече от половината е погълнат от огън", пише френският император.

В писмото, което се продава за 58 300 долара, той отбелязва и наличния в града алкохол.

"Намерихме мазета, пълни с вино и ликьор, които ще ни бъдат много необходими", пише той.

През 1812 г., когато френският владетел е на върха на престижа си, той заповядва на най-голямата европейска военна сила, събирана дотогава, да нахлуе в Русия.

Но в хода на инвазията загиват около един милион войници и цивилни.

Нейтън Рааб, президент на Raab Collection, базирана във Филаделфия фирма за търговия с исторически документи, която се занимава с продажбата, заяви, че "писмото от Москва е толкова рядко, че е просто необикновено".

"Наполеон е огромна фигура, която се радва на огромно възхищение от страна на американците. Той е възприеман като император със силно лидерство“, заяви Рааб.

"Но неговото наследство не е черно или бяло, то е много сиво", добави той.

По-късно Наполеон разрушава няколко кули и части от стената на Кремъл, който по това време е едновременно императорски дворец и военна крепост.

Той се заклева да го направи в друго писмо от 20 октомври 1812 г.

Тази бележка не фигурира в последната продажба, тъй като е продадена за 187 500 евро на френски търг през 2012 г.

В друга, която сега се продава за 79 500 долара, Наполеон описва боеприпасите, които са му били необходими за последната атака на Тулон в Южна Франция, след като е бил издигнат на лидерска позиция, което го е насочило към това да стане в крайна сметка император./БГНЕС