11 загинали и над 30 изчезнали след урагана "Агата" в Мексико

Потвърдена е смъртта на 11 души, а най-малко 33-ма остават в неизвестност, след като ураганът "Агата" връхлетя Мексико, съобщиха местните власти.

По данни на Националния център за ураганите на САЩ (NHC) бурята е навлязла на сушата по тихоокеанското крайбрежие на Мексико в понеделник и е най-силната от началото на воденето на регистрите през 1949 г.

Ураганът предизвика проливни дъждове и смъртоносни наводнения.

"Има 33-ма души, които се водят изчезнали, и 11 смъртни случая основно в горната част на крайбрежието", заяви губернаторът на щата Оахака Алехандро Мурат.

Според службата за гражданска защита на Оахака, двама души на възраст 18 и 21 години са загинали при срутване на част от хълм в община Санта Катарина Ксанагия.

Друга жена е загинала, а синът ѝ е бил ранен при свлачище в Ллано дел Чилар, съобщиха от службата.

„Агата” достигна сушата близо до Пуерто Анхел в Оахака като ураган от втора категория - втората най-ниска по петстепенната скала, с ветрове със скорост 165 км/ч.

Мексико редовно е връхлитано от тропически бури както по тихоокеанското, така и по атлантическото си крайбрежие, обикновено между месеците май и ноември.

Най-смъртоносната буря, връхлетяла Мексико през миналата година, беше ураганът от категория 3 "Грейс", който уби през август 11 души в източните щати Веракрус и Пуебла. /БГНЕС, АФП

Мексико сити / Мексико