11 жертви на силно земетресение в Пакистан и Афганистан

Най-малко девет души са загинали в северозападната пакистанска провинция Хайбер Пахтунхва при земетресение, регистрирано снощи вечерта в Афганистан. Още двама души са загинали в източната афганистанска провинция Лагман.

Това съобщи в. "News", позовавайки се на актуализирани данни на Управлението за борба с бедствията в Хайбер Пахтунхва, според които загиналите при земетресението до момента са девет, а други 44 души са ранени.

По-рано във вторник вестник "Dawn" съобщи, че двама души са загинали, а шестима са били ранени при срутване на покриви и стени на жилищни сгради в Хайбер Пахтунхва. На свой ред Ройтерс цитира пакистанската полиция, според която в района на окръг Сват са пострадали около 150 души. Болниците в областта са обявили повишена готовност.

Говорител на афганистанската служба за намаляване на последствията от бедствия съобщи за агенцията, че в провинция Лагман са загинали двама души.

По данни на местните медии освен в Хайбер Пахтунхва земни трусове са усетени и в други райони на Пакистан, включително в градовете Пешавар, Лахор, Квета, Равалпинди и Исламабад.

По-рано във вторник Евро-средиземноморският сеизмологичен център регистрира земетресение с магнитуд 6,8 в Афганистан, като по-късно сеизмолозите коригираха магнитуда на 6,5. Епицентърът е бил близо до афганистанската граница с Пакистан и Таджикистан, на 48 км югозападно от град Ишкашим, който има население от над 12 000 души. Източникът се намира на дълбочина 185 км. Земетресението е усетено и от жители на Индия, Таджикистан, Узбекистан и Казахстан./БГНЕС