110 медици от Александровска болница ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Общо 110 лекари, медицински сестри и санитари от столичната Александровска болница ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19, заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Борис Богов.

Процесът на поставяне на ваксината започна на 27 декември, а за вчерашния ден ваксинирани са били общо 22 души от персонала на болницата. Днес доза от ваксината ще получат още 25 медици.

„Аз също ще се имунизирам. Моят ред идва след два дни, един от последните съм“, заяви д-р Богов.

Той е категоричен, че до този момент нито един от колегите му в бели престилки не е съобщил за някакви странични ефекти. „Всички бяха в добра кондиция. Днес също мисля да проведа разговор с всеки един от тях. Имат указания да съобщават дори и за най-малките проблеми, но досега няма“, допълни още той.

Ваксината се държи в хладилник с температура между 2 и 8 градуса във временните фургони пред болницата. Флакончето се темперира, а разредено със серологичен серум се поставя на пациента.

„В работата си се сблъсквам с последиците от ситуацията – скръбта около загубите, притеснението около болните близки, притеснението от икономическите последици. За мен това е, от което имаме нужда“, сподели д-р Петра Маринова от психиатричното отделение, която беше една от първите ваксинирани в днешния ден. След поставянето на ваксината тя остана под лекарско наблюдение за около 10-15 мин. и допълни, че целият процес е абсолютно безболезнен.

„Препоръчвам ви и вие да се ваксинирате. Който ви казва, че е опасно, лъже!“, заяви пред медиите и друг ваксиниран медик от лечебното заведение. /БГНЕС