113 литра дъжд на квадратен метър са паднали във Вършец

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени най-много валежи във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м.

Това съобщи пред БГНЕС Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология.

Климатичните станции са отчели между 7:30 часа в четвъртък сутрин и 7:30 часа тази сутрин най-много валежи във Вършец – 113 л/кв.м, в Костенец – 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско – 79 л/кв.м.

Най-много валежи има в Северозападна България, също така и в южните райони – в Смолянска област, в която вчера имаше червен код, обобщи Клещанова. Към момента в областта е обявен оранжев код.

Заради поройните дъждове по-рано днес бе обявено частично бедствено положение в град Враца и квартал “Бистрец”.

В края на юни НИМХ ще обобщят дали има увеличение в количеството дъжд спрямо същия период на предходната година. „Сега не може да се каже дали месецът е по-сух или по-мокър от обичайното“, каза от своя страна Анастасия Кирилова от института, като уточни, че като цяло в отделни дни валежите са повече от обичайните.

Добрата новина е, че времето се подобрява в началото на следващата седмица.

Все още ще има валежи, но те ще са по-малко – на по-малко места и по-малко като количество. „Около средата на следващата седмица даже над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, след обяд ще има краткотрайни валежи. До края на месеца ще се редуват периоди с относително по-стабилно време и време отново с развитие на купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевични бури“, съобщи още Кирилова.

Температурите се очаква да бъдат обичайните за месец юни. /БГНЕС