119 са схемите за преместваеми обекти и съоръжения на морските плажове

Броят на действащите схеми за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения на морските плажове е 119 броя. Това заявява министърът на туризма Христо Проданов в отговор на депутатско питане във връзка с действащите схеми за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения в т.ч. допълнителна търговска площ на морските плажове, предаде репортер на БГНЕС.

Провеждането на процедурата по разрешаване поставянето на преместваеми обекти на морските плажове и съответния последващ контрол след поставянето им са вменени като задължение на няколко институции. Разрешаване поставянето на преместваеми обекти на морските плажове се инициира с одобряване на схема от министъра на туризма при спазване на нормативи, добавя Проданов.

Той уточнява, че право на поставяне на преместваеми обекти на морските плажове имат концесионерите и наемателите на морски плажове, съгласно сключените договори, след разрешение от главния архитект на общината въз основа на одобрена от министъра на туризма схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, включително допълнителни търговски площи. Преди изменение, на броя, вида, площта и местоположението на обектите и на допълнителните търговски площи, концесионерьт/наемателят е длъжен да представи нов проект на специализирана схема на преместваемите обекти и съоръжения за одобряване от министъра на туризма.

Именно затова броят на одобрените от министъра на туризма по реда на чл. 13, ал. 3 от ЗУЧК специализирани схеми на преместваемите обекти и съоръжения се променя в зависимост от сключените договори, внесените за одобряване в Министерство на туризма схеми и нормативния срок за одобряването им. /БГНЕС