12-часово дежурство без легло в реанимацията

Линейки обикалят от болница на болница, докато пациентът отзад бере душа, в търсене на свободно легло в реанимация. Сценарият се разигра от месеци и е почти ежедневен в София.

„Стигало се е пациентът да бъде върнат вкъщи, ако не почине в линейката“. Това каза медицинската сестра Кристина Манчева. Тя работи в ЦСМП София без лекарски екип, работи сама в линейката, до нея е само шофьорът. Манчева участва в организираната от медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ кръгла маса по проблемите в спешната медицинска помощ и организация на дейността, предаде репортер на БГНЕС.

Манчева представи на масата проблемите, които среща по време на дежурства като започна от случаите на агресия, неточните сигналите, които се подават като спешни и сбърканата система, при която болниците всеки ден подават факс за свободните легла. Така линейките биват разпределяни според възможностите на болниците да приемат пациенти, независимо от тяхната спешност.

Кристина Манчева, медицинска сестра от ЦСМП София

„Искаме със закон да бъде върнато, когато няма свободно легло, пациентът да бъде откаран в болницата по район“, настоя сестра Кристина Манчева.

На широката кръгла маса, прераснала в дискусия, представител на Министерство на здравеопазването не присъства. Иванка Динева от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ информира, че до 31 март ще е готов анализ за най-честите грешки и проблемите във всички центрове за спешна медицинска помощ и на спешните болнични отделения.

Динева настоява за утвърждаване на единни стандарти в спешната помощ, за да няма случаи, при които "на някой сега му е скимнало да се прегледа, защото цял месец го е болял корема".

Като проблем тя отбеляза и остарелия автопарк с линейки, голяма част от които са над 300 хиляди километра пробег. "Той не е само стар и опасен, а и в противоречие със съществуващата нормативна уредба, която не е актуализирана от 2017 година", добави Динева.

Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“

Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров не се съгласи с Динева, но се застъпи за изложените от Кристина Манчева проблеми и отбеляза: „Свидетели сме на това как, когато някой се отвори или Марица е замърсена, министърът на здравеопазването ходи да проверява дали реката е чиста! Къде са РЗИ-та и т.н.?“.

Маджаров беше категоричен, че стандарти има, но няма политика за тяхното популяризиране най-вече сред обществото. От телевизова, отбеляза той, "с едно ни разболяват, а с друго ни лекуват".

Според Маджаров проблемите в спешната помощ са в резултат на дългогодишна грешна политика в системата. „Нашата болнична система все едно постоянно е в състояние на война“, каза той.

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз

„Агресията срещу медицинските лица е недопустима, трябва обаче да признаем, че същото се случва и в образованието“, отбеляза Маджаров.

Председателят на БЛС бе категоричен, че личните лекари не могат да осигуряват неотложната помощ в почивните дни и през нощта.

„Истината е, че щом си болница, нямаш право да връщаш линейка. Ако има катастрофа, ако има земетресение, факсът не важи“, заяви Маджаров по отношение на препращането на линейка от болница на болница.

Георги Батакчиев от ЦСМП Пловдив

Георги Батакчиев, който от 30 години работи в ЦСМП Пловдив, също представи проблемите на спешните медици като наблегна на ниското заплащане и категоризацията.

Той определи заплатите като унизителни. „Шофьор на линейка с 1500 лева не може да си осигури необходимите потребности за живот“, каза Батакчиев.

„Скоро не да правим стачка, няма да има кой да се качи на линейката. Правят ни помощен екип на джипито! Младите не искат да работят в Бърза помощ“, заяви Батакчиев, давайки пример със собствения си син, който не може да си закупи учебниците за следването си при работа в спешната помощ.

„Явно на човешкия живот в тая държава му е паднала цената“, каза още Батакчиев.

И той и конфедералният секретар на синдиката Валери Апостолов ясно засегнаха категоризацията на труда.

Спешните медици са единствените от националната система за сигурност, който са в трета категория. „На катастрофа заварваме полицай и пожарникар. Само ние сме боси, газим в леснозапалими материали“, каза още Георги Батакчиев. Той наблегна и на липсата на служебно облекло и настоя спешните медици да бъдат приравнени към статута на полицаи и пожарникари. /БГНЕС