12 души разпространяват 2/3 от лъжите за ваксините

Две трети от количеството информация за опасностите от ваксините в социалните мрежи се разпространява едва от 12 лидери на онлайн общественото мнение, които имат голям брой абонати и ползватели. Това се посочва в проучване, изготвено от британската неправителствена организация Център за противодействие на цифровата омраза (ЦПЦО-CCDH). Откъси от него публикува британската телевизия „Скай Нюз“. Според неправителствената организация тези лица живеят предимно в САЩ и твърдят, че са политици или лекари. Организацията не публикува имената им.

За разлика от потребителите, които се описват като нерешителни или съмняващи се относно ползите от ваксинацията, антиваксърите използват агресивни методи, за да убедят другите да не се ваксинират, отбелязва проучването. Посочва се, че след като компаниите, които управляват социалните мрежи, започнаха да се борят срещу антиваксърската пропаганда, голямо количество материали бяха премахнати. Въпреки това ЦПЦО-CCDH предупреждава, че част от информацията продължава да циркулира онлайн и противниците на ваксините често се появяват под други имена или на страниците на други потребители, което им позволява да заобикалят забраните за публикуване. Главният изпълнителен директор на ЦПЦО-CCDH Имран Ахмед призова социалните медии по-бързо да премахват информацията, която сее страх сред населението, че ваксинациите правели хората по-уязвими към коронавирусна инфекция, водели до безплодие и увеличавали риска от хоспитализация. "Всички интернет платформи се грижат хората да прекарват възможно най-много време за тях, за да могат да им показват колкото се може повече реклами едновременно. Следователно те не са твърде решителни да предприемат действия", каза той в телевизионно интервю.

По-рано британският вестник The Observer, позовавайки се на източници, съобщи, че британските ведомства, участващи в борбата с тероризма, се опасяват, че противниците на ваксинацията в страната могат да се обърнат към насилствени действия. Отбелязва се, че звеното на Министерството на вътрешните работи за сигурност и борба срещу тероризма, както и отделът за борба с дезинформацията към Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта активно наблюдават дейността на антиваксърите на социални мрежи. Според последните разузнавателни данни редица противници на ваксината са започнали да формират „екстремистки групи“, които също насърчават расова или етническа омраза.

В Обединеното кралство от есента на 2021 г. се провежда мащабна кампания за бустер ваксинация. Реваксинирани са 63,9% от населението на кралството над 12 години (36,7 милиона души). И двете дози от ваксината са получили 83,6% от населението на възраст над 12 години (48 милиона пациенти), а първата доза 90,7% (52 милиона жители). /БГНЕС