12 месеца валидност, свободно движение без дискриминация: ЕП одобри плана за COVID-сертификат

Сертификатите за ваксинация трябва да се въведат в ЕС за максимален период от 12 месеца. Това изискване се съдържа в преговорната позиция на Европейския парламент (ЕП), одобрена на сесията на ЕП в Брюксел.

"Днес Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за издаване на сертификат, потвърждаващ правото на свободно движение в Европа по време на пандемия. Членовете на Европейския парламент се съгласиха, че новият „сертификат за COVID-19 на ЕС ", вместо предложения "цифров зелен сертификат" от Европейската комисия, трябва да е валиден 12 месеца, а не повече“, се казва в документа.

Сертификатът за Covid-19 трябва да улеснява свободното движение без дискриминация в целия Европейски съюз, заяви Европейският парламент.

Необходими са универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове в целия ЕС.

ЕС COVID-19 сертификатите не са документи за пътуване.

Държавите-членки не трябва да налагат карантини/тестове на притежателите на сертификати.

Документът, който може да бъде в дигитален или хартиен формат, ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус или, като алтернатива, че има скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от инфекция.

Европейските сертификати за COVID-19 обаче нито ще служат като документ за пътуване, нито ще станат предпоставка за упражняване на право на свободно движение, казват евродепутатите.

Законодателното предложение за граждани на ЕС беше одобрено с 540 гласа „за“, 119 „против“ и 31 „въздържали се“, докато предложението за граждани на трети държави се прие с 540 гласа „за“ и 80 „въздържали се“. Гласуването се проведе вчера, а резултатите бяха обявени днес сутринта. Парламентът и Съветът вече са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Притежателите на сертификат за COVID-19 на ЕС не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване, според Парламента. Депутатите също така подчертават, че за да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, страните от ЕС трябва да „осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове“.

Парламентът иска гаранции, че сертификатът на ЕС работи заедно с всяка инициатива, създадена от държавите-членки, която трябва да спазва същата обща правна рамка.

Държавите-членки трябва да приемат сертификатите за ваксинация, издадени в други държави-членки за лица, на които е приложена разрешена за употреба в ЕС ваксина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) (в момента Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen), казват евродепутатите. От държавите-членки ще зависи дали ще приемат и сертификати за ваксинация, издадени в други държави-членки за ваксини, изброени от Световната здравна организация (СЗО).

Предпазни мерки за защита на данните

Сертификатите ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшификации, както и за да се установи автентичността на електронните печати, включени в документа. Личните данни, получени от сертификатите, не могат да се съхраняват в държавите-членки на дестинацията и няма да бъде създадена централна база данни на ниво ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, за да могат гражданите да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент за защита на данните.

Достъпни ваксини, разпределени в световен мащаб

И накрая, евродепутатите подчертават, че ваксините за COVID-19 трябва да се произвеждат в голям мащаб, да се предлагат на достъпни цени и да се разпределят адекватно по света. Те също така изразяват загриженост относно сериозните проблеми, причинени от компании, които не спазват графиците за производство и доставка.

След гласуването на пленарното заседание Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комитета за граждански свободи и докладчик, заяви: „Трябва да въведем сертификата за COVID-19 на ЕС, за да възстановим доверието на хората в Шенген, докато продължаваме да се борим с пандемията. Държавите-членки трябва да координират своя отговор по безопасен начин и да осигурят свободно движение на граждани в рамките на ЕС. Ваксините и тестовете трябва да бъдат достъпни и безплатни за всички граждани. Държавите-членки не трябва да въвеждат допълнителни ограничения, след като сертификатът влезе в сила.“ /БГНЕС