12 нови електробуса тръгват в столицата от 3 април

“На 3 април тръгват 12 от общо 22-те нови електробуса, закупени по ОП “Околна среда”, като ще заместят дизеловите автобуси по две линии - 23 и 100”.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова уточни, че се очаква всички 22 електробуса да бъдат пуснати в експлоатация до средата на април.

“Автобусите са нови, модерни, с много екстри, с достъпност за хора с проблеми, майки с деца, оборудвани са с видео наблюдение за по-голямо спокойствие, а от шофьорите разбрах, че и се карат по-лесно. Те са много важни за нас, затова и вдигнахме шофьорските заплати”, каза още кметът, след което подчерта, че линиите 23 и 100 довеждат до основни трамвайни линии или метро.

“Предстои смяна и на стари дизелови автобуси по още две линии - 82 и 101, където има много стари автобуси, така че постепенно продължаваме да подменяме старите автобуси и да въвеждаме нови. Колегите ми казаха, че са проверили и с новите трамваи по линия 5 и модернизираното трасе, сме намалили времето за предвижване на трамвая от 19 на 13 минути, а това ускорение е много сериозно”, коментира още Йорданка Фандъкова.

Кметът поясни и, че от 2019 г. е включила и електробусите като част от усилията за по-чиста околна среда. “Вече по линиите на градския транспорт се движат 45 електробуса”, каза още Фандъкова.

Относно бомбената заплаха в столично училище от сутринта Фандъкова изрази притеснение за училищата и детските градини. “За изборите съм сигурна, че ще има 24 часова охрана, но мое притеснение оставят училищата и детските градини, макар че за сега има само сигнали за училища и университети. Това нарушава учебния процес. Министърът на вътрешните работи инициира работна група, която да преразгледа протоколите, но аз бих искала да акцентирам върху учебните заведения и детските градини”, обясни още Йорданка Фандъкова. /БГНЕС