125 нови млади учители встъпват в Столичната образователна система

125 нови млади учители встъпиха в Столичната образователна система, като всеки един от тях получи цвете и символичен ключ на познанието. Ритуалът по посрещане на новите учители в София се проведе в столичното 144 СУ „Народни будители“ – Средно иновативно училище, предаде репортер на БГНЕС.

Началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева отбеляза, че днес встъпват 125 млади учители, но, всъщност, онези, които са до 30-годишна възраст, са 1800. Пред БГНЕС тя обясни и какво е да бъдеш учител – професия, която дарява във всеки един миг, която няма алтернатива и е професията на вечната младост.

„Заставайки пред аудиторията, ти винаги трябва да бъдеш млад и да живееш с дъха на децата, пред които си застанал“, добави Кастрева.

От двете страни на ключа на познанието, който всеки нов учител получава, са изписани „Учи се!“, защото учителят е този, който винаги трябва да се учи, както и „Учи ме!“, защото трябва да бъдеш най-добрият, за да можеш да учиш някого. „Пожелавам им да изпитат професионалното удовлетворение от тази професия, която е най-духовната, най-социалната и най-достолепната. Това е професията на вечното благородство. Благородниците винаги дават преди да получат“, каза Кастрева.

За учителите, които се пенсионират, тя е убедена, че те никога не могат просто да затворят страницата и винаги ще живеят с тревогите на образователната система. На тях Кастрева пожела винаги да бъдат удовлетворени от това, което са оставили зад себе си, защото най-трайната следа, която оставя тази професия, е следата в съзнанието на хилядите ученици, които са били част от техния живот. „Пожелавам да бъдат здрави, да се радват на успехите на своите ученици, защото това винаги ще ги държи в кондиция и ще ги удовлетворява през признанието на поколенията, на които те са се посветили“, каза още тя.

На въпроса защо младите хора да избират учителската професия и да остават в България, Кастрева отговори, защото сме наследници на древен и славен народ. „Ние сме наследници на тези, които създадоха част от европейската култура, през нашата писменост, през нашите постижения във всички сфери на културата, защото има с какво да се гордеят. Трябва да се посветят на тази професия, защото това е съзидателната професия на времето. В крайна сметка закодирано е в генетичния код на българския народ, че той е просветителски, че той е народ, който гради и съгражда, той е народ, който не забравя, който остава верен на своята духовност, на своята история и на своята вяра, затова да се посветят на тази професия, която няма алтернатива в списъка на професиите. Тя е мисия“, заключи Кастрева.

Д-р Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, се обърна към младите учители с думите, че учителската професия не е само мисия, но е и отговорност пред обществото. „Учителската професия създава общество такова, в което искаме да живеем. Дали вие, младото поколение, ще помогнете на другите две генерации, които работят в образователната система, да се случи това, зависи от вас. Зависи от вас с какво желание и с какви намерения идвате в образователната система“, подчерта тя.

Такева посочи, че е много горда, че имаме такава образователна система, благодарение на синдиката, която една голяма част от страните в Европа искат да притежават и техните синдикати работят по този въпрос. „Ние сме единствената образователна система в Европа, която има 9 форми за професионално развитие на младите учители под формата на квалификация и всички форми са платени чрез средства от структурни фондове или чрез национални средства“, добави тя.

Такева съобщи, че на срещата, която преди 3 дни проведе с министъра на финансите Асен Василев, е договорила увеличението на работните заплати и за 2024 г., които отново ще бъдат 125% над средната брутна работна заплата за страната. „Преминахме през 12 трансформации, за да може да поддържаме образователната система на нивото на европейските изисквания. Вие, заедно с нас, ще бъдем носителите на 13-ата трансформация – дигитализацията в българското училище и изкуственият интелект“, заяви тя.

Председателят на Синдиката на българските учители допълни, че каквото и да се случи, винаги ще има учител, който не може да бъде заместен. „Винаги ще има учители и винаги ще има такива прекрасни деца, които ние ще водим по пътя на ограмотяването, на знанието и на тяхното личностно развитие. Бъдете горди, че сте избрали най-устойчивата професия и с това, което ще направите в образователната система. И, ако вие, колеги, имате чувство за национална принадлежност, род и родина, ще работите така, че тези чувства да ги възпитате във вашите възпитаници“, заключи Такева.

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева каза от своя страна, че изпитва огромно удоволствие да види пълна зала с млади учители. „Нашата единствена цел е да направим българското образование най-доброто в Европа и в света, а това няма как да се случи без вашата жизнена енергия, устрем, ентусиазъм и мечти. Пожелавам ви да бъдете смели, да мечтаете дръзко, да експериментирате и да постигате това, което виждате в мечтите си“, пожела тя.

Д-р Янка Такева и заместник-министър Мариета Георгиева също получиха ключ на познанието. /БГНЕС