174 загинали и 180 ранени след безредици на мач в Индонезия

Най-малко 129 души загубиха живота си и още 180 бяха ранени след безредици по време на футболен мач в Индонезия. След края на яростното дерби между Арема и Персебая Сурабая в източния град Маланг, спечелено от гостите с 3:2, хиляди разгневени фенове на домакините нахлуват на терена, а полицията се опитва да ги спре със сълзотворен газ, което води до огромен хаос.

Сред загиналите има и двама полицейски служители. Много от жертвите са загубили живота си поради задушаване, а други са били стъпкани, съобщават властите в страната, които определят действията на феновете като "бунт". "Полицаите започнаха да стрелят със сълзотворен газ и хората веднага се втурнаха към изходите и започнаха да се бутат", разказва пред АФП 43-годишният Дони, който се разминава бе наранявания. "Нищо не се случваше, нямаше никакви бунтове, не знам какъв беше проблемът, но те изведнъж започнаха да използват сълзотворен газ. Това ме шокира, не се ли замислиха за децата, жените?", допълва свидетелят, който от съображения за сигурност не разкрива своето фамилно име.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо нареди пълно разследване на трагедията и забрани провеждането на футболни мачове в страната, докато не бъдат направени "подобрения в сигурността". "Изказвам дълбоко си съжаление за тази трагедия и се надявам, че това ще бъде последната футболна трагедия в страната ни", каза Уидодо.

От една от болниците съобщават, че една от жертвите е дете на пет години. Стадионът в Маланг е с капацитет 42 хиляди зрители, като е трябвало да бъдат продадени 38 хиляди билета, но всъщност съоръжението е било запълнено до краен предел. От полицията съобщават, че около 3000 души са нахлули на терена, което е предизвикало хаоса.

През май 2023 Индонезия трябва да бъде домакин на Световното първенство по футбол до 20 години, организирано от ФИФА.

По информация на АФП това е втората най-голяма футболна трагедия в историята, след като през 1964-та година 320 души загиват и над 1000 са ранени по време на мач между Перу и Аржентина в Лима. /БГНЕС