13 август - Международен ден на левичарите

Чудите се какво ли е да виждате света от гледната точка на левичар? На Международния ден на левичарите, 13 август, можете да опознаете този свят за един ден. Знаете ли, че президентите Роналд Рейгън, Бил Клинтън и Барак Обама са били левичари? Изпълнете рок парче като Пол Маккартни или Джими Хендрикс, най-великият китарист левичар в света. (Стиви Рей Вон, роден като десничар, се е научил да свири на лява китара като своя кумир Хендрикс). Опра Уинфри, Джулия Робъртс и Лейди Гага също са левичарки. В бейзбола известни левичари са легендарните "южняци" Бейб Рут и Санди Куфакс.


История на Международния ден на левичарите

В свят, в който преобладават десничарите, Международният ден на левичарите, който се отбелязва на 13 август, е посветен на левичарите и повишава осведомеността за проблемите, с които се сблъскват левичарите в ежедневието си. Денят е отбелязан за първи път от основателя на Международната организация на левичарите Дийн Р. Кембъл през 1976 г. и оттогава се чества всяка година. От 1600 г., когато левичарите са били смятани за хора, които са в съюз с дявола, до наши дни те продължават да се сблъскват с трудности и предизвикателства при изпълнението на задачи.

През 1990 г. е основан Клубът на левичарите с мисията да държи членовете си в крак с новостите и да служи като мост между възгледите на левичарите и производителите. Клубът предоставя също така помощ и съдействие на тези, които се нуждаят от него, и непрекъснато провежда изследвания относно левичарството и новите изделия, които могат да предложат на левичарите по-голяма лекота при използването им. От създаването на клуба броят на членовете му се увеличава с участници от цял свят. Към настоящия момент клубът е високо ценен и почитан като група за натиск, представляваща всички левичари.

Продължавайки традицията, създадена от Кембъл, Клубът на левичарите обявява на 13 август 1992 г. Международния ден на левичарите като част от своята организация. Целта е да се създаде осведоменост за предимствата и недостатъците на левичарството. Понастоящем празникът се чества в цял свят, като само във Великобритания се провеждат 20 регионални събития за отбелязване на деня, включително спортни мачове и партита. Някои от най-великите хора в историята са били/са били левичари: Майка Тереза, Барак Обама, Уолт Дисни, Бил Гейтс, Чарли Чаплин, Марк Зукърбърг и Алберт Айнщайн.

Така че ако сте левичар, вземете чашата си за левичари и вдигнете тост за всички левичари навсякъде по света! /БГНЕС