13 израелски заложници и 12 тайландци бяха освободени от Хамас

Двама източници от Хамас съобщиха, че някои от заложниците, заловени при набезите срещу Израел на 7 октомври, са били предадени на Червения кръст, за да бъдат върнати в Израел през Египет.


"Преди половин час затворниците бяха предадени на Червения кръст, който ще ги отведе при египтяните на граничния пункт Рафах", заяви един от източниците.

"Те бяха предадени на египетската страна", добави той.

Източник от военното крило на Хамас потвърди освобождаването на пленените, като добави: "Това е първата група по споразумението."

Очакваше се първата група от 13 жени и деца заложници да се върне в Израел, след като тази сутрин в Ивицата Газа влезе в сила прекратяването на огъня между Израел и Хамас.

Според местните медии първата група от 13 израелски заложници, освободени от Хамас, официално е пристигнала в Египет след близо 7 седмици пленничество.

По-рано тайландският министър-председател Срета Тависин заяви, че 12 заложници с тайландско гражданство са освободени според друго споразумение.

„Министерството на сигурността и Министерството на външните работи потвърдиха, че 12 тайландски заложници вече са освободени. Служители на посолството са на път да ги приберат след още един час. Те трябва да знаят имената и данните им. Моля, останете на линия“, каза още премиерът на Тайланд.

Според тайландски официални лица най-малко 26 тайландски граждани са били задържани от Хамас, а 39 са били са били убити. Трима души остават в болница. /БГНЕС

Тагове: